Mielipiteet

Tammelan valtuustolle

Olette kai lopulta päässeet jonkinlaiseen lopputulemaan kouluasiassa. Kyllä siinä on naurettavia käänteitä nähty. Ja ei se päätös näyttänyt hallituksessakaan taas äänestyksittä menneen. Ja ilman eriäviä mielipiteitä. Sitähän tämä on ollut. Ja vielähän edessä on valtuuston kokous ja päätös.

Kun nykyinen valtuusto aloitti, oli meitä huolestuneita valtuuston kokousten aikana lehtereillä useita. Kaikki oli mennyt uusiksi.

Uusien ryhmien ja noviisivaltuutettujen toiminta oli uskomatonta. Ei mitään käytöstapoja, ei mitään arvokkuutta, mikä oli aina ennen ollut itsestäänselvyys. Eikä se vielä mitään. Puhujapöntöstä käsin käytiin haukkumassa virkamiehiä, mikä on anteeksiantamatonta, muita ryhmiä ja kaikkia, jotka nyt mieleen tulivat. Lehtereillä oli usein sirkusmaisen, huonon komedian seuraamisen tunnelma. Ja samalla suuri myötähäpeän ja käsityökerhoon liittymisen tunne. Valtuuston arvokkuus oli tipotiessään.

No asioista keskeinen oli alusta asti kouluverkko. Siitä jaksettiin jauhaa, kuin ei muita asioita olisi ollutkaan. Kouluun liittyen saitte aika pian aloitteen pienryhmästä koulukeskukseen. Asia esiteltiin ja perusteltiin teille asiantuntijoiden voimin kokouksessa. Tarve oli itsestään selvä. Mutta valtuuston päätös: ei tarvita, yhteys Tölölle toimii erinomaisesti. Muistaakseni kokoomuksen valtuustoryhmä oli ensimmäisenä vastustamassa esitystä ja kuinka moni muu, en muista. Nyt tarve olisi kuulemma monelle pienryhmälle. Suuri virhe sellainen päätös, kaikki otetaan opettajien ja myös oppilaiden selkänahasta.

Valta tuo valtaa, mutta on myös oltava valmiita ottamaan vastuuta päätöksistä, jotka eivät ole kuntalaisille eduksi. Siis keille huonoista päätöksistä on hyötyä? Kuka ottaa niistä vastuun, mene itseesi valtuutettu.

Nyt kun kunnan päätösvaltaan kuuluu hyvin vähän osa-alueita, opetus- ja sivistystoimi niistä suurin ja tärkein, olisi aivan pakko saada valtuutetut ymmärtämään, mistä päättävät. Menkään katsomaan esim. koulukeskuksen arkea. Viettäkää siellä päivä tai pari, seuratkaa miten koulu toimii. Älkää menkö sillä asenteella, että minäpä valtuutettu tulin tänne ja olen kuningas, jota pitää kumartaa. Sitä eivät enää tee opettajat ja eivät varsinkaan lapset. Voivat jopa haistatella. Olkaa läsnä ja huomaatte, että koulu ei enää ole kuin silloin ennen. Miettikää samalla, mitä voisitte tehdä, jos olisitte siellä töissä.

Nyt, jos ja kun uusi koulu tulee, niin siihen suunnitteluryhmään ei tarvita valtuutettuja, jotka eivät tiedä nykykoulun tilasta mitään. Paperilla ja kokouksissa näitä asioita ei pidä ratkaista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti