Mielipiteet

Tammelan yhtenäiskouluhankkeesta

Kun Tammelan uusi koulukeskus valmistui nelisenkymmentä vuotta sitten, se oli ilon ja ylpeyden aihe tammelalaisille. Nyt se tuntuu päättäjien ja ylimmän johdon mielestä olevan ongelmajätettä, josta on päästävä pikaisesti eroon! Aika erikoista, kun vielä muutama vuosi vaalien alla sitten ajettiin paljon vanhemman entisen puutyökoulun remontoimista ala-asteeksi.

Suureellisella yhtenäiskouluhankkeella pelataan merkillistä poliittista peliä. Valitettavasti uuden koulun rakentamiskustannukset rasittavat kunnan taloutta ja kuntalaisten kukkaroa vielä pitkään senkin jälkeen, kun nykyiset päättäjät ja viranhaltijat ovat jo poistuneet kuvioista.

Tammelan Koulukeskuksessa ei ole todettu merkittävää sisäilmaongelmaa. Luotan siihen, että tekninen toimi on huoltanut koulukeskuksen tiloja säännöllisesti ja tehnyt tarpeelliset korjaukset ajallaan.

Uuden koulun rakentamispäätöstä perusteltiin lyhytnäköisesti sillä, että vanha koulu on muka liian suuri(!)

Turvaetäisyydet ja kasvomaskit eivät olleet tuolloin ihmisten arkea, eivätkä ylettömän keskittämisen haitat olleet vielä konkretisoituneet. Covid19-pandemia on pakottanut ihmiset ajattelemaan työnsä ja vapaa-aikansa uudella tavalla. Tästä myönteisenä signaalina on nähty Tammelan väkiluvun kääntyvän nousuun.

Kunnan tilinpäätös on ollut jo kaksi vuotta alijäämäinen. Koronan vaikutukset kestävät vielä pitkään, ja hyvinvointikuntayhtymän menot kasvavat vääjäämättä. Hykyn laskua ei voi jättää maksamatta selittämällä, että kaikki rahat menivät uuteen yhtenäiskouluun.

Olen keskustellut kouluhankkeesta monien kuntalaisten kanssa. Kukaan ei ymmärrä, miksi toimiva rakennus halutaan purkaa! Ison betonirakennuksen purkaminen on kallista ja siitä aiheutuu ilmastopäästöjä, joiden kompensoimiseen menee vuosia. ”Kälyiset” tilat voidaan pinnoittaa ja maalata uudenveroisiksi murto-osalla uuden koulun kustannuksista. Nuorten on hyvä muistaa, että vanhan korjaaminen on lähes aina ekologisempaa kuin uuden rakentaminen.

Kuntavaalit lähestyvät. En aio äänestää ehdokasta, joka valtuustoon päästyään kutsuu puskutraktorit murjomaan Tammelan kirkonkylän kulttuurihistoriallisesti arvokasta maisemaa.

Uuden koulun rakentamista on perusteltu uusien asukkaiden houkuttelemisella. Uutuudenviehätys kestää kuitenkin vain hetken, ja uusien pintojen kiilto himmenee muutamassa vuodessa.

Laadukkaat lähipalvelut koko kunnassa, vakaa talous ja lasten hyvinvoinnin kannalta sopivan kokoiset varhaiskasvatus- ja perusopetusryhmät ovat kestäviä arvoja, joiden varaan Tammelan tulevaisuus rakennetaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti