Mielipiteet

Tänä jouluna yhä useampi tarvitsee apua – Erityisesti työikäisten, lapsiperheiden ja opiskelijoiden toimeentulo on heikentynyt

EU-ruokakasseja. Kuva: Tapio Tuomela
EU-ruokakasseja. Kuva: Tapio Tuomela

Ruoka-avun tarvitsijoiden joukko on kasvanut huolestuttavasti tänä vuonna.

Ilmiö on vastaava koko Euroopassa ja se on näkynyt joulun alla eri yhteisöjen järjestämissä ruokakassijaoissa. Ruokakassijonot kertovat karua kieltä.

Perinteisiä vähävaraisten ruokailuja ei voida tänä jouluna järjestää koronan vuoksi.

Turvallinen yhteisruokailu ei ole mahdollista, joten maan kuulut Hurstin Valinnankin joulujuhlatkin Helsingissä on peruttu. Niiden tilalla jaetaan ruokaa sisältäviä joulukasseja. Paikkakunnasta riippuen ruoka-apua saa lähiökeskuksista tai kirkollisilta toimijoilta. Monissa kunnissa ruokaa jaetaan myös tarvitsijoille suoraan kotiin.

Forssan helluntaiseurakunta on jakanut Forssassa jo pitempään EU:n ruoka-apua vähävaraisille keskiviikkoisin. Tänä koronavuonna on jo keväästä saakka ollut aiempia vuosia enemmän ruokakassien hakijoita. Ruokakasseja on luovutettu talouksille liki sadan hengen tarpeisiin kertaa kohti. Hakijoita on ollut 30–50.

Ensi keskiviikkona jakoa ei enää ole, mutta ensi tiistaina on Katukirkon joulupussien jako Forssan seurakuntatalossa klo 12–13.

ViaDian EU-ruokakasseja alkoi loppuvuodesta jakaa myös Forssan vapaaseurakunta. Hakijoita on ollut parikymmentä kerrallaan.

Hämeenlinnassa seurakunnan ja Hyvän tahdon ruokajakeluverkoston järjestämään tempaukseen oli tällä viikolla varattu 400 kassia, mutta lopulta niitä saatiin jaettua 650. Vielä 90 vähävaraista jäi ilman ruokakassia, mutta he saavat kassinsa ensi viikolla.

Yleensä seurakunnan järjestämään vähävaraisten ruokailuun on Hämeenlinnassa osallistunut kolmisensataa ihmistä.

Korona on kurittanut monen kansalaisen taloudellista tilannetta merkittävästi. Erityisesti se on kolhinut työikäisten, lapsiperheiden ja opiskelijoiden taloutta.

Joulunaika herkistää. Vaikka koronavuosi on kurittanut monia, ovat monet järjestöt kertoneet niiden ihmisten, joilla on varaa, jakavan auliimmin omastaan. Jos koronassa on jotain hyvää, se on juuri me-hengen nousu ja halu auttaa heikommassa tilanteessa olevia.

Uusimmat

Fingerpori

comic