Mielipiteet

Tappelu veneessä ei auta

Moni meni lankaan MTK:n suositellessa alkuaikoina maan vuokraamista tuulivoimalle. Mikä sen parempi kuin tuotto joutomaasta!

Vähitellen karu todellisuus on alkanut paljastua. Voimalat aiheuttavat terveyshaittaa ihmisille ja eläimille. Monen koti ja maatila on omalle maalle rakennettujen voimaloiden välittömässä vaikutuspiirissä – se on paljon laajempi kuin kukaan osasi edes arvella. Univaikeudet ja väsymys ovat lisääntyneet, jaksaminen on hukassa.

Terveydensuojelu ei toimi. Eläinlääkärit ja lomittajat alkavat nähdä ongelman, mutta puheeksi ottaminen puolin ja toisin on vaikeaa. Silti tilanne ei korjaudu vaikenemalla.

Jos vuokraajista hankkiutuisi eroon ja purkaisi sopimuksen? Mutta näitä vuokramiehiä ei voi niin vain häätää. Onko se ihme, kun sopimuspapereita on ollut laatimassa liuta lakimiehiä? Miten yksittäinen maanomistaja olisi osannut ottaa huomioon kaikki tilanteet, jotka sopimusteksteillä on ohjattu vuokramiesten hyväksi ja maanomistajan vahingoksi?

Hälytyskellojen olisi pitänyt soida, kun maa haluttiin nimenomaan vuokrata, ei ostaa. Maanomistajalla on viime käden vastuu siitä, mitä kiinteistöllä tapahtuu.

Entä sukupolvenvaihdoseläkkeelle siirtyminen? – Kiinnitysten etusijajärjestys! Siinähän sitten maatalousyrittäjä on puun ja kuoren välissä. Koko omaisuus, perhe, työ ja eläimet voimaloiden vaikutuspiirissä – pahimmillaan samalla kiinteistönumerolla.

Entä jos perimmäisenä tarkoituksena onkin maatalouden alasajo? Vai sattumaltako voimalat on kaavoitettu läntiseen maatalous-Suomeen?

Ollaan koko joukko, koko Suomi tässä onnettomassa samassa veneessä. Keskinäinen tappelu ei auta. Tilanne on paljon pahempi kuin kukaan tohtii tunnustaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic