Mielipiteet

Tärkeintä ei ole mitalit vaan rehti kilpa? Tokion olympialaisiin taas pelkkä turistiryhmä

Kuva: FRANCK ROBICHON
Kuva: FRANCK ROBICHON

Ei tosikoille. Niin kuin aina, Suomesta lähtee joka neljäs vuosi olympialaisiin lähes lentokoneellinen voitontahtoa uhkuva ns. ”turistiryhmä”, nyt Tokioon. Tämä ryhmä poikkeaa tavallisesta turistiryhmästä sillä tavalla, että he matkallaan osallistuvat olympialaisiin. Ja tiedotusvälineiden tehtävä on luoda jalometallihumala kansalaisiin. Ja sitähän ne tekevät kyllästymiseen asti.

Eihän edellä mainittu minua mitenkään suuresti keikauta, enkä urheiluhulluksi itseäni vähäkään samaista. Ainoastaan ehkä hiukan keikauttaa, kun epäilen joutuvani huijatuksi sellaiseen, josta vastinetta katsomalleni en saa.

Tarkoitushan on se, että tämä lähetetty porukka toisi kultaa ja kunniaa Suomen kansalle urheilussa. Mutta valitettavasti se jää hyvin pieneksi. Kun sitten näin käy, urheiluhullu joutuu kärvistelemään ja kärsimään häpeäntunteesta Suomen puolesta, koko kisojen ajan. Kisojen lyhyen ajan sen hyvin kestää, mutta ahdistus, häpeä, masennus ja alemmuudentunne jatkuu urheiluhullussa pitkään. Tietysti voisi taputtaa naapurivaltioiden menestyksille, mutta eihän härmäläinen.

Yleistähän on se, että poikamme ja tyttömme ovat porukan häntäpäässä, ja karsiutuvat yleensä heti. Enimmäkseen juoksijat tuottavat pettymyksen poikkeuksetta. Heidän ja monen muun, paras paikka oppien ottoon, olisi oman olohuoneen sohvalla televisiota katsellen. Valmentajat kyllä peräänkuuluttavat osallistumista kokemuksen hankkimisella. Mutta onko kukaan kuullut, että suomalaista juoksijaa jos muukaan olisi kokemastaan jotain oppinut?

Kun urheiluainesta ei enää omasta maasta riittävästi löydy, olisiko syytä turvautua urheilijoiden ostoon vierailta mailta, niin kuin monet maat jo tekevätkin? Esimerkiksi Keniassa, Jamaikalla ja Etiopialla on valtavasti ylitarjontaa kaikille juoksumatkoille. Kymmeniä samanarvoisia, mutta yksi maa ei voi lähettää kisoihin kolmea enempää. Heiltä ja muualtakin köyhistä olosuhteista voisimme ostaa joka matkalle maailman huippuja. Samalla auttaisimme urheilijoita ja heidän sukuaan parempaan elämään urheilijan palkintorahojen ansiosta.

Karsintarajat on asetettu liian alhaalle ja niiden ylittämistä annetaan yrittää ja yrittää. Kun kaikki konstit käytetään, niin jonkun rajan ylitys saadaan väkisinkin onnistumaan, ja niin urheilija pääsee ansaitsemattomalle turistimatkalle. Valitettavaa mutta totta lienee sekin, että suurkilpailujen pistesijaakaan tuskin nykyäänkään saavutetaan ilman harmaan alueen aineita.

Fingerpori

comic