Mielipiteet

Tärkeintä on lapsen etu – Eurot eivät saa olla ainoa asia, minkä varaan tuleva Forssan kouluverkkoa koskeva päätöksenteko perustetaan

Koijärven koulu-päiväkoti edustaa kirjoittajan mukaan pienten lasten koulumallia. Kuva: Petri Ojanen
Koijärven koulu-päiväkoti edustaa kirjoittajan mukaan pienten lasten koulumallia. Kuva: Petri Ojanen

Keskustan ja KD:n valtuustoryhmä peräänkuuluttaa tulevassa kouluverkkoratkaisussa lapsen edun nostamista tärkeimmäksi tavoitteeksi. Jo vuonna – 89 kirjatuissa Lasten oikeuksissakin valtioita sitovan sopimuksen allekirjoittaneet maat ovat sitoutuneet siihen, että aina on kaikissa päätöksissä ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu.

Eurot eivät saa olla ainoa asia, minkä varaan tuleva kouluverkkoa koskeva päätöksenteko perustetaan. Valtuustoryhmämme edellyttää Forssan kaupungilta selvitystä siitä, miten kouluverkkoamme kehitämme pienten lasten koulumallin mukaisesti. Tämän selvityksen vaadimme tehtäväksi ennen mitään päätöksiä kouluverkostamme. Tällainen malli on toteutettu Koijärven koulu-päiväkodissa.

Pienten lasten koulu -mallin mukaisesti: samassa koulussa toimisi varhaiskasvatus, esikoulu ja ala-aste. Tällöin lapsilla olisi varhaiskasvatuksessa ja koulussa tutut turvalliset aikuiset tukemassa myös kodin kasvatustehtävää aina yläasteelle saakka.

Tunnistamme, että kaikkien lasten kohdalla pienten lasten polku ei välttämättä ole mahdollinen. Esimerkiksi vuorohoitoa tarvitsevilla lapsilla. Vai olisiko sittenkin mahdollista toteuttaa myös vuorohoitoa tarvitsevien lasten hoito tällaisen koulun yhteydessä?

Pienten lasten koulu -mallilla voidaan myös luopua vuokratiloista, joita Axelin eskari käyttää. Säästöä syntyy siitäkin.

Kaupungin kiinteistöille, koulukiinteistöt mukaan lukien on tehtävä huolto-ohjelma, mitä on myös noudatettava. Ei voi olla niin, että reagoidaan kiinteistöjen kuntoon vasta, kun ne on päästetty korjauskelvottomiksi. Ajantasaiset huoltotoimenpiteet mahdollistavat kiinteistöjen käyttämisen pidempään ja välttymisen raskaammilta korjaustoimenpiteiltä. Myös euroja säästyy.

Tärkeää on tarkastella Forssan kaupungin palveluverkkoa kokonaisuudessaan. Ei ainoastaan kouluverkkoa. Kaupungin palveluverkkoselvitys on päivitettävä, minkä jälkeen vasta voidaan kokonaisuudessa tehdä niin kouluverkkoa kuin muutakin palveluverkkoa koskevat päätökset

Uusimmat

Fingerpori

comic