Mielipiteet

Tarkennuksia lehtijuttuun: Monikylässä ei ole edelleenkään tilaa 800 lapselle

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Forssan Lehdessä 13.5.2021 lainattiin kirjoitustani (FL 8.5.) ja vaikka näin tehtiin, minulta ei lehtijutussa nytkään kysytty Monikylä-asiasta mitään. Voi olla, että toimittaja laittoi jutussa mutkat suoriksi, koska juttu sisälsi epätarkkuuksia ja asiavirheitä.

Olen se henkilö, joka on kutsunut koolle ryhmän, joka simuloi tulevia Monikylän tiloja. Käymme ryhmässä läpi sitä, miten oppilaat mahtuvat tuleviin tiloihin. Kun olemme tehneet simulointityötämme, on ollut selvää, etteivät Talsoilan koulun oppilaat mahdu vielä tulevina vuosina Monikylään. Yleisopetuksen solut ovat rakenteeltaan sellaisia, ettei niitä voi ahtaa täyteen oppilaita. Eikä tilojen mitoituksessa voi vedota arkkitehtiin, koska hänhän on piirtänyt tilat, jotka häneltä on tilattu.

Jutussa kerrottiin myös täysin yllättävä uutinen siitä, kuinka Monikylässä alkaa vuosiluokkiin sitomaton opetus. Tätä ei ole koskaan aikaisemmin kerrottu henkilöstölle. Tämä on erittäin iso muutos opettajille ja vaatii koulutusta ja kokonaan uusia suunnitelmia mm. opetussuunnitelmien osalta. Vuosiluokkiin sitomattomassa opiskelussa (VSOP) jokaiselle Monikylän oppilaalle tulisi laatia oppimissuunnitelma, jossa olisi mainittava opintokokonaisuudet, jotka sisältyvät oppilaan opinto-ohjelmaan sekä määriteltävä niiden suorittamisjärjestys, aikataulu ja mahdolliset erityistavoitteet. VSOP-järjestelystä tulisi olla määräys paikallisessa opetussuunnitelmassa.

Vaikka jutussa kerrottiin vuosiluokkiin sitomattomasta opetuksesta, samalla kuitenkin kerrottiin, kuinka vuosiluokka kuusi opiskelee vain kymmenisen tuntia omissa tiloissaan. Missä oppilaat opiskelevat loppuajan? Erikoisluokissa ei ole tilaa, koska simulointimme perusteella erikoisluokat ovat täynnä. Yläkoulun liikuntaryhmät käyvät liikuntatunneilla Feeniksissä ja osa yläkoulun kovien käsitöiden (tekninen työ) ryhmistä opiskelee Keskuskoululla.

Ensi syksynä Tölön koulussa on aloittamassa historiallisen suuri määrä erityisoppilaita – ainakin 145 oppilasta. Alun alkaen Monikylä oli suunniteltu sadalle erityisoppilaalle. Erityisoppilaiden määrän kasvu vaikuttaa myös Monikylän tiloihin. Erityisoppilaiden ryhmäkoot on säädetty laissa ja ryhmäkokojen täytyy olla lakien ja asetusten mukaisia myös erikoisluokissa eli vaikeasti vammaisten ryhmäkoko on kuusi, kehitysvammaisten oppilaiden on kahdeksan ja erityisen tuen oppilaiden on kymmenen. Erityisoppilaatkin tarvitsevat erikoisluokkia kuten liikuntatiloja, kovien käsitöiden tiloja, kotitaloustilaa sekä musiikin oppimistilaa.

Lapsiystävällisessä Forssassa Monikylästä pitää tehdä sellainen koulu, jossa oppilaan etu on aina ykkönen. Tästä periaatteesta pitävät huolen koulun opettajat ja henkilöstö, jotka ovat asiantuntijoita omassa työssään. He tietävät, miten erilaiset oppilaat parhaiten oppivat ja millaiset tilat he tarvitsevat oppiakseen. Toivon, että heitäkin kuunneltaisiin koulusuunnitelmia tehtäessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic