Mielipiteet

Tarttis tehdä jotakin

Kumpi on tärkeämpää: miltä kotikunta näytti 20 vuotta sitten vai miltä se näyttää 20 vuoden kuluttua? Piispa esitti tämän näkökulman seurakuntien tilasta vierailullaan tammikuussa Tammelassa.

Historia pitää tuntea, mutta ei takertua siihen. Maaseutukylien tyhjeneminen ja väestön ikääntyminen niissä on ollut nopeaa. Perinteisten maatalousammattien katoaminen on vienyt nuoret kasvukeskuksiin. Virkeät eläkeläiset ovat parinkymmenen vuoden kuluttua suurelta osin hoidokkeja. Lapsia on liian vähän ja vanhuksia kohta liikaa. Molemmat ikäryhmät tarvitsevat hoivaa ja huolenpitoa. Uudet koulurakennukset voivat olla tulevaisuudessa myös vanhusten hoitokoteja.

Kuntarajat ovat viivoja kartalla ja esteinä yhteistyölle ja kehitykselle. Viiden hyvinpalkatun kunnanjohtajan tilalle valittu yksi paremmin palkattu pormestari kokoaisi palikat yhteen.

Paikallislehdistä on voitu lukea yrittäjistä, joiden olemassaolosta ei yleisesti liikaa tiedetä. Pelle Pelottomia ja ihmeseppiä löytyy, mutta uusia tarvitaan. Maaseutu ja maatalous ovat edelleen tärkeitä. Ilmastonmuutos tuo haasteita elintarviketuotannolle. Sijaintimme Etelä-Suomen ytimessä on valttikortti, jota on käytettävä kun lähiruoan ja puhtaan veden kysyntä kasvavat.

 

Tammelan miäs

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti