Mielipiteet

Tasapuolisuutta Lähi-idän uutisointiin

Toimittaja Ida Kannisto otsikoi (FL 10.8.) ”Israelin isku tappoi äidin ja lapsen Gazassa”. Tällainen otsikointi kertoo yksipuolisesta ja asenteellisesta uutisoinnista Israelia kohtaan. Tapahtumista raportoidaan vain palestiinalaisesta näkökulmasta, jossa kerrotaan raskaana olleen naisen, hänen 1,5 vuotiaan lapsensa ja Hamas-taistelijan kuolemasta Israelin kostoiskujen seurauksena.

Ylen uutisessa 9.8. tapahtumat otsikoitiin tasapuolisemmin: ”Väkivalta leimahti jälleen Gazan rajalla”. Palestiinalaisten kuolonuhrien jälkeen kerrotaan Hamasin laukaisseen Israelin puolelle ennen iskuja torstain vastaisena yönä 180 rakettia ja kranaattia. Israelilaiset ryntäsivät pommisuojiin, mutta ainakin seitsemän ihmistä loukkaantui.

Toimittaja Kanniston raportoiman uutisen 2. kappaleessa on virhe, kun hän väittää väkivaltaisuuksien saaneen alkunsa ke 8.8. illalla, jolloin Israelin puolustusvoimien autoa ammuttiin Gazassa. Se ei ole mitenkään mahdollista, koska Gazan puolella rajaa ei ole ollut yhtäkään israelilaissotilasta sitten kesän 2014 sodan Hamasia vastaan! Siellä on ainoastaan kahden 2014 sodassa kuolleen israelilaissotilaan ruumiit, joita Israel vaatii Hamasia luovuttamaan.

Luotettavien lähteiden mukaan väkivaltaisuudet 7.8.2018 Gazan rajalla alkoivat, kun turva-aitaa korjaamassa olleita Israelin puolustusvoimien miehiä alettiin tulittaa, jonka johdosta israelilaissotilaat iskivät Hamasin tukikohtaan surmaten kaksi tarkka-ampujaa.

Israelilaissotilaiden muistissa oli kaksi viikkoa aiemmin tapahtunut Gazan rajaa valvoneen kersantti Aviv Levin kuolema palestiinalaisen tarkka-ampujan luodista. Kahden Hamasin tarkka-ampujan surma johti koston kierteeseen, jossa Hamasin ja Islamic Jihadin terroristit ampuivat Israeliin 8.-9.8. kaikkiaan 200 rakettia ja kranaattia. Rautakupoli -ohjuspuolustusjärjestelmä pysäytti niistä 30. Loukkaantuneita israelilaisia siviileitä (mm. kaksi raskaana ollutta naista) oli ainakin 7, jotkut heistä vakavasti. Hälytyssireenit soivat Etelä-Israelissa 173 kertaa ja tuhannet israelilaiset viettivät yönsä väestösuojissa. Yksi raketeista osui leikkipuistoon, mutta kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä.

Israelin ilmavoimat reagoi terroristien rakettihyökkäyksiin tulittamalla 150 Hamasin sotilaallista kohdetta Gazassa. Vastaiskut kohdistettiin järjestön koulutusleirejä ja ammusvarastoja vastaan. Toisin kuin Hamas Israel pyrkii kaikin tavoin puolustamaan omia kansalaisiaan ja välttämään myös siviiliuhreja Gazassa.

Raketti-iskujen ohella Hamas on järjestänyt väkivaltaisia mielenosoituksia maaliskuusta lähtien Gazan rajalla. Se on käyttänyt räjähteitä ja palavaa nestettä kuljettavia leijoja ja ilmapalloja, jotka ovat Israelissa tuhonneet viljelysmaata, metsää ja luonnonpuistoja jo 10 000 hehtaaria.

Vastauksena tähän Kerem Shalomin rajanylityspaikka on ollut suljettuna Israelin puolelta kuukauden kaikelta normaalilta liikenteeltä; vain lääkkeitä ja elintarvikkeita on saanut kuljettaa jatkuvasti. Samoin suuren suolanerottelulaitoksen rakentaminen meriveden muuntamiseksi käyttövedeksi Gazassa odottaa Israeliin kohdistuvan terrorin päättymistä.

Hamasille näyttää olevan tärkeämpää yrittää toteuttaa tavoitteensa Israelin tuhoamiseksi kuin auttaa Gazassa asuvien palestiinalaisten päivittäistä elämää.

Kalevi Jokinen

Forssa


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti