Mielipiteet

Tästäkö alkoi populismin romahdus? Vaihtoehtoisiin faktoihin tukeutuva trumpismi ei ongelmia ratkaise vaan lisää niitä

Kuva Yhdysvaltain kongressin mellakoinnista. Kuva: epa08923664
Kuva Yhdysvaltain kongressin mellakoinnista. Kuva: epa08923664

Kirjoitin otsikolla ”Populistien viimeinen taisto” (FL 12.6.2020), kuinka nolo Trump peittelee vaihtoehtoisilla faktoilla ongelmiaan ja syyttää muita. Nyt valeuutisia solkenaan syytävä Trump teki järjettömimmän temppunsa; yllytti hurmahenkiset kannattajansa kapinaan ja rynnäköimään kongressiin kesken presidentinvaalin tuloksen vahvistavaa istuntoa.

Trumpin kannattajien tunkeuduttua kongressiin joutui varapresidentti Mike Pence presidentin ohittaen kutsumaan kansalliskaartin kongressin tueksi, kun Trump itse ei siihen suostunut, vaikka jälkikäteen väitti näin tehneensä.

”Kukaan ei pysty vakuuttamaan minua siitä, että jos kyseessä olisi ollut ryhmä Black Lives Matter -mielenosoittajia, niin heitä olisi kohdeltu hyvin, hyvin eri tavalla kuin kongressin vallanneita mellakoitsijoita. Me kaikki tiedämme, että tämä on totta, eikä sitä voi hyväksyä”, sanoi Joe Biden.

Onko Trumpin edustama juutalaiskristillinen populismi, etnonationalismi, tieteen vähättely ja demokratian halveksunta yhä myös persujen ideologian ytimenä? Entä miten tiivis suhde heillä yhä on lakkautettuun nuorisojärjestöönsä ja vasaralla toisinajattelijoita ojentaviin ääripersuihin?

Unkarin pääministeri Viktor Orbán julisti marraskuussa 2018, että liberaalin demokratian aika on ohi; autoritääriset järjestelmät, kuten Kiinassa ja Venäjällä, toimivat paremmin. Tavoitteena on nationalistinen maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastustava ”illiberaali” eli kristillinen demokratia (feodaalinen teokratia). Tätäkö myös persut tavoittelevat?

Persut pyrkivät romuttamaan valtioiden sääntöpohjaisen yhteistyön; pelastamaan kansallisvaltiot globalismilta? Outo virhepäätelmä, koska globaalin kapitalismin ympäristöä tuhoavaa, kansallisvaltioita alistavaa ja eriarvoisuutta lisäävää toimintaa voidaan kontrolloida vain valtioiden yhteistyöllä. Itsemääräämisoikeus ei lisäänny valtioiden yhteistyön romutuksella vaan se vähenee; määräysvalta siirtyy isänmaattomalle globaalille kapitalismille.

Persujen kellokkaiden jatkuvasti hokemat maahanmuuttomantrat alkavat kuulostaa sen kannattajien korvissa ainoalta totuudelta. Sanoma vetoaa erityisesti teollisten työpaikkojen Kiinaan ja muihin halpamaihin katoamista pelkääviin teollisuustyöntekijöihin sekä omasta yhteiskunnallisesta asemastaan huolestuneisiin keskiluokan pudokkaisiin.

Ongelmien ratkaisuksi persut tarjoavat trumppilaista röyhkeää globaaleista haitoista piittaamatonta lyhytnäköistä oman edun tavoittelua; oma maa ensin. Tämä varsinkin pienille maille tuhoisa harhainen ideologia on toiminut populististen liikkeiden käyttövoimana niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Sen perusongelmia ovat liian suppean joukon edut huomioiva tulonjako, ekologisten arvojen huomiotta jättäminen ja toiminnallisesti hallitsematon talouden anarkia.

Vaihtoehtoisiin faktoihin tukeutuva ja karille ajanut trumpismi ei ongelmia ratkaise vaan lisää niitä. Ne ratkeavat vain kansainvälisellä yhteistyöllä. Siksi persujen kunnallisvaalien teemaksi nostama elpymispaketin vastustus ei ole perusteltua eikä todennäköisesti kestä kansan kritiikkiä. Populismi hiipuu!

Uusimmat

Fingerpori

comic