Mielipiteet

Täydentävistä hoidoista

Täydentäviin hoitomuotoihin liittyy mm. ravintolisiä, vitamiinivalmisteita ja kasvirohdosvalmisteita. Kuva: Katariina Filppula = KF
Täydentäviin hoitomuotoihin liittyy mm. ravintolisiä, vitamiinivalmisteita ja kasvirohdosvalmisteita. Kuva: Katariina Filppula = KF

Raimo Rintamäki käsitteli (FL 25.8.) mielipidepalstalla täydentävien hoitojen tilannetta Suomessa. Hän toivoo, että lainsäädännöllä kiellettäisiin perusteettomat terveysväittämät ja terveys-sanaa ei saisi harhaanjohtavasti liittää esimerkiksi tuotteisiin. Rintamäen kirjoituksessa olleita väitteitä on syytä oikaista, sillä tuotteiden kaupanpitoon liittyvää lainsäädäntöä on Suomessa runsaasti ja se hyvin kehittynyttä sekä valvottua.

Suomessa elintarvikelaki on jo vuosikymmenien ajan kieltänyt elintarvikkeilta, kuten ravintolisiltä sairauteen liittyvät väitteet. Sen sijaan terveyteen liittyviä väittämiä saa esittää Euroopan komission hyväksymän luettelon mukaisesti. Näitä tieteellisin tutkimuksin hyväksyttyjä terveysväittämiä on yli 250. Lisäksi useat ravintolisät, vitamiinivalmisteet ja kasvirohdosvalmisteet ovat mukana virallisissa käypä hoito -suosituksissa.

On epäasiallista väittää, että täydentäviin hoitomuotoihin liittyvät tuotteet (kuten ravintolisät, vitamiinivalmisteet ja kasvirohdosvalmisteet) olisivat kategorisesti uskomushoitoja. Tätä voi hyvällä syyllä tulkita laillisesti toimivien yrittäjien elinkeinotoiminnan haittaamiseksi ja yksittäistapauksissa mahdollisesti myös kunnianloukkaukseksi.

Kyse on myös kansalaisten valinnanvapaudesta. Arviot luontaishoitojen käytöstä suomalaisten keskuudessa vaihtelevat 20–35 % välillä (Taloustutkimus 2018 ja European Social Survey 2014). Tutkimuksen mukaan ravintolisiä käyttää 62 prosenttia suomalaisista (TNS Kantar 2017). Mahdolliset rajoitukset täydentävien hoitojen käytölle koskisivat siten monen suomalaisen valinnanvapautta oman terveytensä hoidossa.

Muutama viikko sitten käynnistyi Täydentävät hoidot kaikille -kansalaisaloite, jolla pyritään turvaamaan kansalaisten yhdenvertainen valinnanvapaus saada täydentäviä hoitoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic