Mielipiteet

Täyttä höyryä eteenpäin Forssa!

Museojunat kulkevat vain Jokioisten ja Humppilan väliä. Kuva: Seppo Pessinen

Kävimme ystäväni kanssa hiljattain Englannissa. Hämmästyttävää, mutta totta: puhelinkopit ovat siellä vieläkin toiminnassa! Britit sinänsä ovat kai kyllä vähän liiankin hyvä esimerkki konservatismista, mutta mitä pahaa on siinä, jos jotakin entistäkin säilyy tuleville sukupolville? Yli satavuotias nuhju pubi suojasi kotvan aikaa sateelta.

Pentti Kaunisto kirjoitti FL:ssä 20.12., ja vieläpä yhdestä lempiaiheestanikin, kappeeraiteisesta! Ensimmäinen juttu, jonka aiheesta muistan varmasti tehneeni, oli kesällä 1994, kun olin töissä Radio Jannessa, Hämeenlinnassa. Museoradan puuhamiehenä oli tuolloin haastattelemani, aktiivityönsäkin VR:llä tehnyt Mikko Alameri. Puheena silloin oli uudelleenrakennettu paana välillä Minkiö – Humppila.

Liian kauan on asiassa – varmassa turistirysässä – jahkailtu! Olisikohan joukkorahoitus ehkä yksi ratkaisuvaihtoehto tuohon Jokioisilta puuttuvan rautatiesillan rahoitukseen ? Hitaat hämäläiset kun ehtivät tuonkin aikanaan purkamaan (mitähän kustansi). Kun eivät nuo rahamiehet näköjään tunnu korvaansa bisnekselle ja perinteitä säilyttävälle imagolleen lotkauttavan! Sitten pääsisikin jo melko sutjakkaasti jatkamaan kiskoja vanhaa ratapohjaa pitkin kohti Forssaa. Ja kyllä, pari pikitietäkin pitäisi matkalla ylittää. Niistä selvitään liikennevaloilla ja puomeilla.

Museojunasesonkia voisivat sitten hyödyntää yhdessä kaikki asianosaiset kunnat, Humppila, Jokioinen ja Forssa, kun VR syöttäisi matkailijoita Turku–Tampere -radan tuomina. Ei tarvitsisi sitten vieläkään ihan kaikkia Vorssan valojakaan pimentää. Olisipa tuokin tulovirta rikkana rokassa.

Ja tämän kerran vielä: kun tuota mainiota 25-vuotiasta Vesihelmeäkin jo lopultakin mainostettaisiin – valtateiden 2, 9 ja 10 varrella! Selkeä ja kannattava kertainvestointi.

Hyvää joulunaikaa kaikille, jäsenkirjasta riippumatta.

Matti Rinne

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti