Mielipiteet

Teatteri Tiuku tykittää nollabudjetilla

Viime kesänä perustettu Teatteri Tiuku näyttää valtaavan paikkansa Forssan teatterikentällä! Perjantaina ensi-iltansa saanut satunäytelmä Pöhelit teki uuden aluevaltauksen myös konkreettisesti. Scandic hotellin yläkertahan on kuin luotu lastenteatterin esityspaikaksi. Tyylilajin mukainen lämminhenkinen lavastus teki paikasta Tikkukaramellin kaupungin, jossa rosvot ja pöhelit tykittivät toinen toistaan herkullisempia roolisuorituksia.

Pöhelit on koko perheen näytelmä, ja se on sitä myös talkootyön määrällä mitaten. Voi vain kuvitella, mitä esityksen valmistuminen vaatii myös näyttelijöiden perheenjäseniltä.

Minulla oli tilaisuus seurata näytelmää monessakin mielessä aitiopaikalta. Lattialla katsomon ja näyttämön välissä istui leikki-ikäisten kriitikoiden ja asiantuntijoiden lukuisa joukko. En havainnut yhtäkään pitkästymisen merkkiä, päinvastoin, sillä näyttämöllä riitti nähtävää koko ajan. Joku lapsista kuului kyselevän, voisikohan Tikkukaramellin kioskilla piipahtaa karkkiostoksilla.

Lapset ovat teatterien lahjomattominta katsojakuntaa. Jos esitys ei pidä otteessaan, niin mielenkiinto on menetetty eikä sitä saa enää takaisin millään tempuilla. Siinä mielessä Elisa Niemisen käsikirjoittama ja ohjaama Pöhelit onnistui täydellisesti. Rooleista voi nostaa esiin monia huippuonnistumisia, mutta esitys on kokonaisuus, jossa jokaisen osasen täytyy toimia. Minuun teki suurimman vaikutuksen se into ja heittäytyminen, jolla kaikki esiintyjät lunastivat paikkansa näytelmässä. Näyttelijöiden näyttämökokemuksen suuret erot olisi voinut olla kokonaisuuden onnistumisen kompastuskivi, mutta nyt moinen asia ei tullut edes mieleenkään.

Jossain mainittiin, että Teatteri Tiuku valmisti esityksen nollabudjetilla. Käsiohjelman takasivulla mainitaan kahdeksan sponsoria. Tiukun työryhmässä mainitaan joukko ihmisiä, joiden työpanosta voisi yhtä hyvin nimittää sponsoroinniksi. Montakohan työtuntia uhrasivat esimerkiksi lavastuksen suunnittelijat ja toteuttajat. Ja kaikki tuo rakkaudesta teatteriin.

Hyvät leikki-ikäisten lasten vanhemmat: Nyt kannattaa kokea mukava teatteri-ilta omien lasten kanssa. Oivallinen tilaisuus istuttaa heihin teatterin kipinä myöhempääkin elämää ajatellen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti