Mielipiteet

Tekisivätpä kaikki kuten me

Joissakin piireissä yritetään tyrkyttää ihmisille sellaista ideologiaa, että Suomi on jotenkin erityinen luonnontuhoaja.

Jos koko maailmassa viljeltäisiin peltoja kuten täällä, olisi tilanne aivan toinen. Ei täällä ole oikeasti puhettakaan tehoviljelystä, kasvuhormonien käytöstä, kansainvälisistä eläinkuljetuksista, myrkkyjen käytöstä, ylilannoittamisesta, pohjaveden tuhlailusta, ryöstöviljelystä, maan köyhtymisestä, metsien tuhoutumisesta, peltomaiden saastumisesta ym. kuten suurissa tuottajamaissa ja useimmissa Euroopan maissakin. Se on mahdottomuus pelkästään pohjoisen sijainnin, luonnon olosuhteiden, pienten peltoalojen, lyhyen kesän ja yhden satokauden vuodessa vuoksi.

Täällä kiihkoillaan metsien hakkuista, vaikka se kasvaa enemmän, kuin koskaan on käytetty ja tullaan käyttämäänkään. Unohdetaan tahallaan se, että suojeltuihin metsiin ja lahopuihin pesiytyy tuholaisia, jotka leviävät nopeasti terveisiinkin metsiin ja että avohakkuille kasvaa aivan uusi valtava perhosten, lintujen, hyönteisten ja kasvien maailma. Aukeat metsittyvät muutamassa vuodessa.

Todelliset globaalit ongelmat ovat tropiikissa, jossa esimerkiksi Amazonin sademetsää on tuhottu jalkapallokentän kokoinen alue joka minuutti, eli yhdessä kuukaudessa lähes 1000 neliökilometriä! Samaa tapahtuu koko kaukoidän alueella, eivätkä ne alueet enää koskaan palaa ennalleen. Myös Afrikka aavikoituu hurjaa vauhtia. Venäjällä tuhoutuu metsäpaloissa miljoonia hehtaareita savuna ilmaan. Ne ovat todellisia globaaleja ongelmia, joista pitää olla huolissaan.

Puuvillavaatteita pidetään jotenkin ekologisena. Todellisuudessa sen viljely on erittäin saastuttavaa.

Monet vegaanien suosimat tuontihedelmät, kasviöljyt ja vihannekset on tuotettu erittäin epäekologisesti, geenimanipuloidusti ja luontoa tuhoavasti ja voitaisiin korvata kotimaisilla tuotteilla, mutta asia ei pohjimmiltaan tunnu edes vegaaneja kiinnostavan.

Itse asiassa täällä asiat riippuvat kaikkein eniten kuluttajan itsensä valinnoista. SYKE:n mukaan 66 % Suomen päästöistä on kotitalouksien aiheuttamaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic