Mielipiteet

Tervetuloa Ilkka ikinuoriin eläkeläisiin

Maakunnan väki Kanta-Hämeessä tukee oman maakuntansa sairaanhoitopiiriä eikä haikale muualle enää edes Riihimäellä (FL 13.6). Assi-sairaalan kohtalosta on vielä epävarmuutta, mutta senkin toteuttaminen olisi voitu hoitaa jo hyvissä ajoin ennen nykyistä korona- ja talouskriisiämme. Oman seutukunnan kohdalla luonnollinen tavoite on toteuttaa oman sairaalan palvelukysyntää vastaavat erikoissairaanhoidon tarpeet. Ikääntyvä väestö ja sen vaatimat palvelut on voitava hoitaa samaan tapaan kuin koulutuksessa monitoimikoulun kohdalla ja yhteistyössä koko seutukuntamme sekä maakunnan kanssa.

Palvelut ja niiden tarjoajat muuttuvat seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana tavalla, johon on nyt jo kyettävä vastaamaan. Siinä futurologiasta ja teknoälystä on apua. Oikeammin se on välttämätön väline.

Kirjastotyötä viiden vuosikymmenen aikana Forssassa hoitanut ja Forssan Lehden ahkera kolumnistimme Ilkka Kononen hoitaa eläkepäiviään yhdistämällä filosofiaa, musiikkia, suuria uskontoja, tiedettä ja sanataidetta. Kirjastonhoitaja kun kokee eläneensä keskellä kaikkea sitä hyvää, mitä ihmiskunta on luonut. Koko aukeaman lehdestä itselleen saanut Ilkka on terävä havainnoija ja paikallisen poliitikon sielunelämän kuvastajana aihelaatikkoaan koko ajan kirjallisuudesta laajentanut humoristi. Kiuruvedellä syntyminen on tätä lahjaa Ylä-Savossa ja Iisalmen varjossa syventänyt.

Ilkka syntyi siellä silloin, kun minä oli jo viisivuotias ja luin sujuvasti niin Savon Sanomia kuin Iisalmen Sanomiakin. Ensimmäinen kirjoitukseni yleisradioon julkaistiin siellä seuraavana vuonna lasten kuunnelmana. Manan majoille siirtynyt Pekka Hyvärinen sai hoitaakseen jopa medioittemme toverituomioistuimenkin viereisen pulpettini kilpakirjoittajana lukiossa.

HeSarin tapa lähestyä pelkästään yhtä teemaa, murhaajan muotokuvaa Sierra Leonen murhenäytelmässä, vei lauantaina tilaa enemmän kuin Forssan Lehden sivut yhteensä. Lehti käy tämän kesän kiinni vallankäytön kulisseihin ja se tarkoittaa muuta kuin paikallisen lehden Manu Mäkisen ja Pentti Kauniston kirjoitukset, Manu tapansa mukaan persuja haukkuen.

Niinpä perussuomalaisia ei heitäkään Hesarissa haukuta, vaan selvitetään, millainen strategia on käynnissä tavoitteena vallan kammarit. Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Sipilä saa siinä taustatukea populismintutkija Emilia Paloselta Helsingin yliopistosta. Puoluejohdon oletetaan ottavan etäisyyttä rajuimpiin kirjoittelijoihin, jollaisia tapaa myös vasemmalla ja oikealla, oli puolue mikä tahansa.

Se, millaista ihmistä tällaisesta aiheesta tutkimuksen tekeminen edellyttää, käy selville lukemalla nekrologin professori Timo Honkelasta (HS 13.6), Kalajoella vuonna 1962 syntyneestä humanistista, joka rikkoi kaikki mahdolliset raja-aidat Teknisen korkeakoulu digitaalisten aineiden professorina Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän jos kuka oli oman aikamme tiedemies. Suosittelen Ilkka Konoselle hänen kirjoittamansa ”Rauhankone”-kirjan lukemista, jossa sääntöpohjaiset eettiset arviointikriteerit on kyseenalaistettu tapana lähestyä maailmaa tekoälyn tarjoamilla keinoilla vuonna 2020 ja toki jo paljon aiemminkin. Golfkenttä saattaa olla siinä mustikkametsää ja piirakoiden leivontaakin parempi vaihtoehto. Siellä kun tapaa yllättävää osaamista ja mukavia ihmisiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic