Mielipiteet

Terveydenhuolto murrosten kourissa!

Tulevaisuudessa koko terveydenhuoltosektorimme kokee valtaisan muutoksen ja jopa murroksen, jota voitaneen kutsua peräti teollistuneen aikakautemme terveydenhuollolliseksi renessanssiksi. Pienten kuntien ja kaupunkien pienet hoito- ja hoivayksiköt tulevat potemaan valtaisaa henkilöstöpulaa lääkärit mukaan lukien heidän hakeutuessaan ”paremmille liksoille” yksityisen sektorin ”soppapadoille” keskisuuriin ja suuriin kasvukeskuksiin.

Lääkärien nk. ”Hippokrateen vala” ei näyttele nykymaailmassa enää minkäänmoista roolia ”elämän ylläpitämiseksi kaikissa tilanteissa”, vaan tilalle on astunut pelkästään raha, jonka nimeen ”vannotaan” joka ikisessä hoito- ja hoivatilanteessa työpaikkahaastatteluista puhumattakaan mietinnöillä; kuinka minä tästä nettoaisin eniten omaan pussiini?

Toisaalta kansan suussa kiertää sanonta, että ”rahalla et terveyttä voi ostaa”, mikä lienee ainakin osittain tottakin. Rahalla saattaa kuin saattaakin pystyä siirtämään kuolemaansa vähän matkaa tuonnemmaksi. Tuoko se mitään terveydellistä hyötyä taikka jopa henkistä autuutta ostajalleen, onkin jo sitten ihan toinen kysymys!

Sote-soppa, jota nyt on hämmennelty reilut 11 vuotta, on palanut pohjaansa eikä näköpiirissä ole, että kukaan koskaan istuisi sen padan reunalla siitä nauttimassa julkisen sektorin myydessä hoito- ja hoiva yksiköitään kilpaa ”Kaiman-saarille” rekisteröidyille rahanahneille yksityissektorin yrityksille nimiä mainitsematta.

Tulevaisuudessa ihmiset joutuvat ottamaan enemmän henkilökohtaista vastuuta omasta terveydestään. Tämä ei merkitse vanhusten ja yksinäisten ihmisten maanantaiaamuisia ”sosiaalisia kanssakäymisiä” terveyskeskusten vastaanottoauloissa pitkän yksinäisen viikonlopun jälkeen, vaan että me yritämme kaikin tavoin välttää joutuvamme kenenkään rahastettaviksi terveytemme johdosta.

Lääkkeinä tähän löytyy niin aktiivisen ruumiillisen liikunnan kuin henkisten erinäisten taiteiden harrastamisen sektoreilta ihan ilmaisia reseptejä, joita eivät lääkärit kirjoita millään muotoa aliarvioimatta heidän työtään.

Minä tunnen yhden ja vain yhden lääkärin joka elää itse samoin kuin potilaitaan neuvookin! Hän on Someron terveyskeskuksen aktiivisesti liikunnallinen ylilääkäri Teuvo Jokinen, joka pelasti minun henkikultani kirjoittamalla lähetteen TYKSiin ”pumpun putkiremonttiin”, joka maksoi minulle muutaman kympin, mistä kiitokseni hänelle! Hänen neuvostaan ollen polkenut nyt jo yli 1200 km pyörälläni sitten 5.3.2018 nauttien ”jatkoajasta”, mikä minulle suotiin!

Raimo Rönkkö

Urheiluhieroja


Uusimmat

Fingerpori

comic