Mielipiteet

Terveydenhuoltomme murroksessa – Sote ja digitalisaatio muuttavat toimintaa

Digitaalisuus valtaa alaa myös terveydenhuollossa. Kuva: Ville Mäkilä
Digitaalisuus valtaa alaa myös terveydenhuollossa. Kuva: Ville Mäkilä

Terveydenhuoltomme tulee kokemaan lähivuosina renessanssin sote-ratkaisun myötä. Ratkaisu tulee muuttamaan merkittävästi kuntien taloushallintoa kuntalaisten hoitovastuiden siirtyessä enempi taikka vähempi toisiin käsiin maakuntahallintojen alaisuuteen, mikäli sote saadaan vietyä lopultakin päätökseensä lähes 20 vuoden soutamisen ja huopaamisen jälkeen.

Terveydenhuoltomme tulee kokemaan myös toisenkin renessanssin lähivuosina koko terveydenhuoltosektorin digitalisoinnin myötä viimeistään silloin, kun suuret ikäluokat, joiden digitaalinen osaaminen on ja tulee olemaan lähes pyöreä nolla, ovat siirtyneet ajasta ikuisuuteen.

Nykyisten terveyskeskusten rooli terveydenhuollon toimijoina jäänee enempi taikka vähempi historiaan suuren osan terveydenhuollon palveluista siirtyessä digimaailman ”taivaspilviin” elikkä suomeksi sanottuna nettiin. Tästä selviä merkkejä on havaittavissa jo tänä päivänä asioimisessa niin Kelassa kuin kuntien- ja valtionhallintojen tasoilla terveyskeskuksia ja verottajaa unohtamatta.

Lääkärien ja hoitohenkilökuntien roolit tulevat olemaan suurella varmuudella istumista tietokonepäätteiden äärellä pois lukien vakavat akuutit sairastapaukset, jolloin niin lääkärit kuin hoitohenkilökunnatkin suorittavat tutkimuksensa diagnoosien varmistamiseksi potilaiden henkilökohtaisiin tutkimuksiin perustuen, johon digitaaliset robotit eivät vielä toistaiseksi pysty pillerien jakamiset pois lukien.

Suurten ikäluokkien jokamaanantaiset istumiset terveyskeskusten odotusauloissa jäävät historiaan kun heitä / meitä ei enää yksinkertaisesti ole hakemassa sosiaalisia kontakteja yksinäisten viikonloppujensa katkaisemiseksi vertaistukea hakien niin kanssaihmisiltä kuin lääkäreiltäkin hoitohenkilökuntineen.

Yhteiskunnassamme puhaltavat nyt suuret muutoksen tuulet vain muutoksen ollessa pysyvää niin kunta- kuin valtionhallinnoissakin, jotka tulee huomioida suurella vakavuudella ja asian tuntemuksella kevään 2021 kuntavaalien eräänä vaaliteemana.

Uusimmat

Fingerpori

comic