Mielipiteet

Thatcherista mersupersuihin

Oliko Thatcher anarkisti? Entä persut? No ei ollut; ei persutkaan. Tosin kaikki uusliberalistit Thatcherista Trumpiin halusivat ja haluavat hävittää valtion kuten anarkistit mutta eri syistä.

Uusliberalistit eli markkinafundamentalistit tavoittelevat vallan siirtoa valtioilta globaaleille korporaatioille; siirtymistä uuden globaalin feodaaliluokan hallitsemaan maailmaan. Persut tukevat tyhmyyttään kehitystä käpertymällä kansallisiin poteroihin. Tämä ei estä globalisaatiota, vaan jättää meidät avuttomana ajopuuna sen armoille.

Anarkistit tavoittelivat valtion purkamisella tasa-arvoon, vapauteen ja suoraan demokratiaan perustuvaa yhteiskuntaa, jossa kapitalismin voitontavoittelu olisi korvattu ihmisten todellisten tarpeiden tyydyttämisellä.

Vaikka molemmat visiot kumpikin eri syistä tuntuvat utopioilta, niin markkinafundamentalistien tavoitteet ovat jo pitkälle toteutuneet. Mitään demokraattista ylikansallista vastavoimaa ylikansallisille yrityksille ei ole kyetty kehittämään. Persujen ylikansallisen demokratian vastustus alistaa valtiot ylikansallisten yritysten hegemonialle. Ylikansalliset yritykset pyörittävät nyt maailmaa miten tahtovat; talousoligarkit vievät ja valtiot vikisevät.

”Voidaan sanoa, että meillä on hitaasti etenevä vallankaappaus. Demokratia heikkenee ja korporatismi vahvistuu. Kukaan ei ole valinnut yhteiskunnallemme tätä tietä, mutta valtaa pitävät kulkevat sitä täysin tyytyväisinä.” sanoo filosofi John Ralston Saul pysähdyttävän dokumentin ”The Corporate Goup D’Etat” alussa (YLE areena, kesto 1,5 h). Mersupersut saattavat edetä tähän suuntaan ihan tietoisesti, mutta peruspersuille tämä on varmasti järkytys, elleivät sitten leimaa koko dokumenttia vain valemedian tuotokseksi.

Dokumentin tavoin vallitsevan tilanteen tulkitsee myös Christer Lindholm kirjassaan ”Totuudenjälkeinen talouspolitiikka – Thatcherista Trumpiin (2019)”. Kirja kertoo, miten Margaret Thatcher käynnisti totuuden jälkeisen politiikan jo 40 vuotta sitten. Totuuden jälkeinen politiikka on edistänyt kansallismielistä populismia, heikentänyt uskoa demokratiaan ja lisännyt taloudellista eriarvoisuutta luovuttamalla valtaa demokratialta yrityksille. Kirja esittää myös keinoja ylikansallisten yritysten hallitseman talousjärjestelmän uudistamiseksi; keinoja, joilla voidaan vähentää sitä oikeutettua tyytymättömyyttä, josta nationalismi saa elinvoimansa.

Pään pensaaseen työntäminen ei poista persujen kieltämiä globaaleja ongelmia eikä turvaa demokratiaa. Siksi tarvitaan ylikansallisten yritysten vastapainoksi myös demokraattisia ylikansallisia elimiä. Markkinafundamentalistit eivät niitä kaipaa, koska he pyrkivät kaiken yksityistämisellä pelkkiin yövartijavaltioihin ja voihan nekin lopulta yksityistää mukaan lukien armeijat. Vielä nyt ne ovat ainakin nimellisesti valtioiden määräysvallassa, mutta tarvitseeko uusi globaali feodaaliluokka jatkossa lainkaan valtioita? Elämmekö jo nyt tämän turhaksi ja toimimattomaksi leimatun demokratian lopun alkua? Valtiot puretaan, mutta ei anarkistien toivomalla tavalla vaan korvaamalla ne korporaatioiden organisaatioilla ja vartijoilla.

Onko nyt viimeinen hetki vakavasti miettiä mihin globaalit talousoligarkit – mersupersujen tuella – kohta meitä kaikkia vievät?

Uusimmat

Fingerpori

comic