Mielipiteet

Tietotekniikka, nykyajan paimenena?

Lapset ja nuoret viihtyvät kirjoittajan mielestä liikaa pelimaailmassa. Kuva: Tapio Tuomela
Lapset ja nuoret viihtyvät kirjoittajan mielestä liikaa pelimaailmassa. Kuva: Tapio Tuomela

Tietotekniikka on hyvä renki, mutta isäntänä huonosti se paimentaa laumaansa. Nyt tutkimustulokset väittävät, että noin 40% lapsista kärsii unettomuudesta. Ei tarvitse kuin katsoa ympärilleen huomatakseen, että lapset ja nuoriso vilkuilevat tiheästi kädessään olevaa kännykkäänsä.

Tietotekniikkako kylmyydellään vei rauhallisen ajatusmaailman vilkasliikenteiseen ajattelun jännitysmaailmaan. Tietotekniikka omassa ajatusmaailmassaan estää tekemästä päivän pihaleikkejä toisten lasten kanssa. Lainatakseni sanoja, että lapset kuuluvat maailmaan satujen! Kun tietotekniikka saa lapsesta vallan, se johdattaa hiiren avulla kuvan ja äänen välityksenä pois kaikesta hyvyydestä, kauas pahuuden sotaiseen pimeyden ajatusmaailmaan.

Isoisämme aikoinaan sen öljylampun osti ja isämme sen ekan teeveen hankki ja ohjelmia oli vain kahdella kanavalla. Tiedonvälitys sukulaisten kesken hoitui vain kirjepostin välityksenä ja harvalle tuli sanomalehtikin sekä muutamilla perheillä oli veivattava lankapuhelinkin. Putkiradio oli joka kodissa ja kuuntelimme Pekka Lipposen ja Kalle Kustaa Korkin jännittäviä seikkailuja. Markus-setäkin radiossa kehotti meitä lapsia syömään kaurapuuroa ja siitä kaurasta saatiin ikään kuin ”ruista ranteisiin”!

Runsaslukuiset fyysiset pihaleikit hallitsivat kerrostaloelämämme lapsuuden aikaa ja kavereita riitti sekä uniongelmia ei tietääkseni ollut? Tiedonvälitys pelasi ”just oikeaan aikaan” pihakokouksessa suullisesti.

Nykyään tietotekniikka kehittyy vauhdilla, eikä kukaan uskalla painaa tietoteknisen kehityksen jarrua! Jos joku sitä jarrua painaa, niin tuleeko pahempi uniongelma peli- kuin sotaleikkiriippuvuuden jäädessä oravanpyörän lailla tyhjänä pyörimään? Kasvatusammattilaisilla on suuri ongelma saada ratkaistua lasten uniongelma, sillä ongelma paisuu kuin pullataikina!

Maamme parjattu syntyvyyden lisäysongelmakin ratkeaisi, kun lasten uniongelmakin saadaan ajoissa poistettua! Japanissa, tietotekniikan lähteillä, syntyvyys vähenee, koska nuoriso seurustelee vain tietokoneiden pelihahmojen kanssa ja fyysiset kanssakäymiset vastakkaisen sukupuolen välillä on jopa loppunut! Toivotaan, että Suomeen syntyy taas toinen suuri ikäluokka, jolloin ensimmäinen suuri ikäluokka saa rauhassa nauttia lisääntyvistä jälkeläisistään!

Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku, on sanonta monella hiekkalaatikoilla ja vaa’ssa hyvän pitää painaa enemmän kuin se pahan! Valitettavasti tietotekniikka on vallannut myös paimentamaan kaikkia ikäluokkia sekä pahalla että hyvällä!

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti