Mielipiteet

Tilastofaktaa ja toivomus yhteistyöstä

Olemme taas saaneet lukea, kuinka syntyvyys on laskenut Suomessa vuonna 2018 edelleen ja on alhaisin sataan vuoteen.

Kanta-Hämeen maakunnassa syntyvyys on laskenut vuonna 2018 (muutos 1990-luvulta) -21,6 prosenttia.

Forssassa syntyi viime vuonna 108 vauvaa (-35,1%), Humppilassa 17 (-24,6%), Jokioisilla 34 (-25,4%), Tammelassa 44 (27,9 %) ja Ypäjällä 11 (-25.2%). (Lähde: Tilastokeskus, yleisen syntyvyysluvun muutos vuosista 1990-97 vuosiin 2010-17). Koko seutukunnallamme syntyi siis vain 214 vauvaa. Kun he aloittavat koulunsa, heistä riittää oppilaita enää kymmeneen luokkaan. Jos tämä trendi jatkuu edelleen, on tulevaisuudessa Forssan yläkoulussa enimmillään n. 300 oppilasta, Humppilassa 50 oppilasta, Jokioisilla 100 oppilasta, Tammelassa 130 oppilasta ja Ypäjällä 30 oppilasta.

Jo nämä luvut osoittavat, että voisimmeko tehdä Forssan seudulla jotain toisin? Virittää keskustelua esimerkiksi yhteisistä, ylikunnallisista yläkouluista ja miettiä muutenkin kuntarajat ylittävää kouluverkkoa.

Syntyvyyden lasku ei ole ainoa ongelma Forssan seudulla. Iso ongelma on myös jo pitkään jatkunut poismuutto seutukunnaltamme. Viime kesänä tehty uusi väestöennuste kertoi, että Forssan seutu uhkaa pudota lopullisesti muiden kyydistä.

Hämeen liiton Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:llä teettämä väestöennuste ulottuu vuoteen 2040. Suunnitteen mukaan Forssan seudun väkiluku laskee edelleen ja heikoimmassa skenaariossa lasku on jopa 20 prosenttia. Olemme siis vapaassa pudotuksessa ellemme jo vihdoin herää ylikunnalliseen yhteistyöhön

Tutkija Timo Aro on todennut, että jokaisen alueen menestyminen tai menestymättömyys perustuu kasvuun. Kasvu on vetovoiman perusta. Tarvitsemme myös pitovoimaa, jolla saamme pidettyä nykyiset asukkaat seutukunnallamme.

Kovat vetovoimatekijät on oltava kunnossa, että alueille saadaan asukkaita. Kovia vetovoimatekijöitä ovat mm. alue- ja paikallistalouden kehitys, yritysilmapiiri, alueen työllisyys, koulutustarjonta, innovaatiokeskittymät, globaalit veturiyritykset ja alueelle kohdistuvat investoinnit. Yhtenä tärkeimpänä tekijänä on myös sijainti. Pehmeinä vetovoimatekijöinä nähdään mm. alueen fiilis ja ilmapiiri, turvallisuus, siisteys, alueen tarina ja identiteetti, matkailu- ja luontokohteet, vetovoimapalvelut ja elämykset.

Arvoisat kuntapäättäjät ja Forssan seudun asukkaat, mitä voisimme tehdä yhdessä kääntääksemme tämän negatiivisen kierteen voitoksemme?

Forssan seudulla meillä monet asiat ovat jo kunnossa, mutta on myös paljon tehtävää. Siksi ehdotankin, että nopeasti perustetaan ylikunnallinen yhteistyöelin, joka pohtii veto- ja pitovoimatekijöitä ja niiden parantamista Forssan seudulla.

Emmi LintonenForssan valtuuston 1.vpj.

Uusimmat

Fingerpori

comic