Mielipiteet

Tittelien vetovoimaa

On tohtoreita ja erilaisia titteleitä.

Nykyisistä kansanedustajista osa on tohtoreita ja osuus koko eduskunnasta on n. 6 %. Tietysti muillakin kansanedustajilla on jonkinlaiset titteliarvot. Politiikassa supliikkipuhumisen kun osaa, niin pitkälle pääsee. Moni pelkästään kansakoulun ja elämänkoulun käynyt on pystynyt luomaan mahtavan uran eduskunnan ulkopuolella työllistäen ja luoden maallemme hyvinvointia.

Moni koulutuksella tai rahalla tittelinsä saanut sitä vastoin toimii takarivin taavina eduskunnan mittavista luontaiseduista nauttien. Maamme tilanne ei titteleillä ole parantunut, se on tosiasia.

Ennen vanhaan sekajunissa oli ykkös- ja kakkosluokan vaunuja kuten myös karja- ja postivaunujakin. Ykkösluokassa oli pehmustetut penkit tittelieliiteille, rahvaalla oli puiset. Nykyajan sekajuna on kuin torstain eduskunnan kyselytunti. Vain se nokinen kivihiilensavu puuttuu tunnelmaa nostattamassa, mutta sen katsojat aistii teeveeruuden tällä puolen saamatta häkää.

Ennen haitarin soidessa romantiikkakin kukki ja sielukin rentoutui sekajunissa aina pääteasemalle asti, mutta nykyajan eduskuntajunassa päätettävien asioiden haitari venyy soimatta ja pääteasema on hukassa.

Onneksi sentään meillä suomalaisilla on tuo sauna, jopa eduskunnassakin, jonka lauteilla titteliherrat ja -rouvat sekä leidit saunajuoman rentouttamina voivat heittää tittelit hetkeksi nurkkaan. Löylyä viskova tavallinen suomalainen alaston lorvi voi hetken tuntea olevansa tasa- arvoisessa asemassa lordina. Kunnes taas puetaan vaatteet päälle ja tittelit rintapielessä määräävät taas marssijärjestyksen punaisella matolla ja parrasvalon loisteessa, lorvi haalareineen viimeisenä.

Kaikilla meillä on lopulta edessämme tuo viimeinen sekajunan matka ja aikataulu on tuntematon. Siinä vaiheessa maanpäälliset tittelit lopullisesti mitätöidään, kun ylikonduktööri rei’ittää menomatkalipun voimassaolon eräpäivän päättyneeksi.

Arvoitus on, kenelle siinä vaiheessa napsahtaa pääsylippu, jolla pääsee nauttimaan tuntemattoman paratiisin tittelieduista. Ja ketkä määrätään sinne vihoviimeiselle pääteasemalle, josta ei ole paluuta, koska paluulippukin kuumuudessa tuhkautuu?

Matti Hirvonen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic