Mielipiteet

Toista on kunnioitettava

Ulkomaalaisena nuorena olen kiinnittänyt huomiota siihen, että monet suomalaisnuoret eivät kunnioita vanhempiaan. Monissa maissa tätä ongelmaa ei ole, vaan arvostetaan kulttuuria, jossa vanhempiin suhtaudutaan kunnioittavasti.

Kun vanhempamme olivat lapsia, teineillä oli vielä kunnioitusta ja empatiaa vanhempiaan kohtaan. Nykyään huudetaan kirosanoja ja loukkaavia asioita – tätä tekevät toki myös vanhemmat lapsilleen – ja tilanne koetaan ihan normaaliksi riitelyksi! Tietysti kaikille tulee joskus riitoja, etenkin jos nuorella on murrosikä, mutta tämä ei oikeuta käyttäytymään loukkaavasti.

Ongelma johtuu mielestäni kasvatuksesta, yhteiskunnasta ja sosiaalisesta ympäristöstä. Jos vanhemmat eivät kunnioita lapsiaan, lapsetkin käyttäytyvät huonosti. Kun vanhemmat antavat hyvän esimerkin, on heillä mielestäni myös oikeus vaatia hyvää käytöstä ja puuttua huonoon.

Nykynuorille annetaan liikaa vapauksia joissain asioissa. Välillä tuntuu, että lapsen odotetaan aikuistuvan itse. Lasta pitää myös kuunnella ja ymmärtää. Tuntuu myös, että toisen kunnioittamista ei nykyään pidetä minkäänlaisena arvona. Tämä on tietenkin yleistystä: on myös ihmisiä iästä riippumatta, jotka osaavat arvostaa ja kunnioittaa toisiaan tilanteessa kuin tilanteessa.

Mariia Orlova

Uusimmat

Fingerpori

comic