Mielipiteet

Toivon laskelma on luotettava – Täytyy ihmetellä, millä tiedon tasolla tätä sataan vuoteen suurinta kuntahallinnon uudistusta tehdään

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Juha Iso-Aho moitti vastauksessaan (FL 13.5.) kirjoitukseeni (11.5.) Ajatuspaja Toivon julkaisemia laskelmia maakuntavaalien paikkajakaumasta lähinnä heikkotasoiseksi sormiharjoitukseksi. Hän perusteli eduskuntavaalien ja Kainuun vuoden 2008 maakuntavaalien tuloksiin vedoten, että laskelma pienten kuntien heikosta paikkasaaliista ei voi pitää paikkaansa.

Eduskuntavaalit on erilainen ja nähdäkseni aika huono vertailukohta. Mutta tuo Ajatuspaja Toivon laskelma vastaa hämmästyttävän tarkasti Kainuun vuoden 2008 maakuntavaalien tulosta. Kunnittain poikkeama on korkeintaan 1–2 paikkaa. Hänen esimerkiksi ottamalleen Ristijärvelle laskelma ennustaa yhden paikan, kuten vaaleissakin kävi. Kajaani sai valtuuston 59 paikasta vaaleissa 27 ja Toivon laskelmassa 28. Vastaavia laskelmia oli esillä jo edellisen hallituskauden aikana toteutumatta jääneisiin maakuntavaaleihin valmistauduttaessa.

Täytyy ihmetellä, millä tiedon ja keskustelun tasolla tätä sataan vuoteen suurinta kuntahallinnon uudistusta tehdään. Tietävätkö edes sitä voimakkaasti ajavat, mihin se johtaa? Luulisi, että politiikantutkijat olisivat jo tutkineet ja julkisuudessa pohdittaisiin, miten se vaikuttaa suomalaiseen lähidemokratiaan ja kuntalaisten palveluihin. Siinä mielessä Ajatuspaja Toivon raportti on arvokas keskustelunavaus.

Jokainen puolue on sitoutunut mahdollisimman hyvien sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen, vaikka kilpailijat toisistaan muuta väittävät. Keinot vain vaihtelevat. Keskusta käyttää sote-uudistusta keppihevosena ikiaikaisen tavoitteensa, maakuntien ajamiseen hallituskumppaneiden tuella. Puolueen johto julistaa, että tavoitteena on jatkossa keskittää maakunnille muitakin kuntien nykyisistä tehtävistä.

Huolestuttavinta uudistuksessa on, että valtuustopaikat ja päätösvalta keskittyvät voimakkaasti maakuntakeskukseen ja sen liepeille. Me täällä Forssan seudulla olemme häviäjinä. Vaalien alla on tärkeätä keskustella näinkin keskeisestä uudistushankkeesta, jotta kuntalaiset voivat pohtia kenelle äänensä antavat. Kunnissahan asiasta ei päätetä, mutta olisi viesti valtakunnan tasolle.

Uusimmat

Fingerpori

comic