Mielipiteet

Tornion puomi toivottaa tervetuloa

Forssan Lehden lauantain artikkelissa rajavalvonnasta (26.10.) ei mainita, että kysymyksessä on itäraja. Suomi on poliitikkojemme mukaan solminut kansainvälisiä sopimuksia, jotka velvoittavat meidät päästämään maahamme kaikki halukkaat länsirajalta. Ruotsi, Norja ja Tanska, jotka valvovat rajojaan, ovat ilmeisesti sopineet muuta. Onneksi tulijoita riittää, sillä ”jos panisimme rajat kiinni”, eli aloittaisimme valvonnan henkilöliikenteessä, ”ei Uudessakaupungissa tehtäisi Mersuja, eikä laivoja Turussa” (Petteri Orpo, Satakunnan Kansa 22.10.).

Kiersin 70-luvulla Eurooppaa liftaamalla ja junalla. Espanjasta jatkoin kerran laivalla Marokon puolelle ja kävin mm. Casablancassa. Koska jotkut nuoremmat lukijat ehkä ihmettelevät, miten tämä oli mahdollista ennen Schengeniä, on kerrottava, että kaikki eurooppalaiset (punasosialistimaita lukuun ottamatta) saivat vapaasti liikkua passin kanssa kuten nytkin.

Schengen-sopimus toi vapaan liikkuvuuden myös passittomille ja paperittomille, esim. turvapaikanhakijoille. Poliisin mukaan Vapaavuoren Helsinki kansainvälistyy 75 000 vieraskielisellä seuraavien kymmenen vuoden aikana (FL 20.10.). Saako pääkaupunkiseutu kiinni naapureita, joissa sosiaalituilla elävistä yli 60 % (Ruotsi) ja 50 % (Norja) on ulkomaalaisia, Helsingissä vasta 25–30 %? Tarjoukset houkuttelevat.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic