Mielipiteet

Tosiasiat tunnustettava maakunnassa

Hämeen Sanomissa, Aamupostissa ja Forssan Lehdessä (17.7.) oli eräiden vasemmistoliiton edustajien mielipidekirjoitus, jossa vedottiin Kanta-Hämeen päättäjiin sairaanhoitopiirin Assi-sairaalahankkeen jatkamiseksi.

Olemme vahvasti sitä mieltä, että missään tapauksessa Kanta-Hämeen kuntien talous ja palveluiden tuottaminen kuntalaisille ei edisty, vaan taantuu, mikäli uusi Assi-sairaalahanke etenee Hämeenlinnassa ja asukaslähtöisyys Kanta-Hämeestä jatkuu.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja maakuntaliitto tilasivat konsulttitoimiston selvittämään ns. painelaskelmilla Assi – sairaalahankkeen vaikutuksista maakunnan kuntien talouteen, siis kuntien, jotka joutuisivat maksamaan hankkeen. Konsulttityön lopputulos oli karmeaa luettavaa. Sen yhteenveto löytyy Kanta-Hämeen maakuntaliiton nettisivuilta.

Konsultti toteaa suoraan, että ilman Assi-sairaalahankkeen toteuttamistakin maakunnan kunnista suuri osa on jo nyt reilusti ylivelkaantuneita ja ovat siten valumassa Suomen kriisikuntien kriteerit täyttävien kuntien joukkoon. On kohtuutonta, että näiden kuntien pitäisi vielä rahoittaa ylikallis Assi-sairaala Hämeenlinnaan.

Assi-sairaalahankeen kokonaiskustannusarvio on viime tietojen mukaan 424,5 miljoonaa euroa. Rakentamisen kustannusarvioita on varmaan niin monta kuin päiviä vuodessa. Nykyisen Hämeenlinnan keskussairaalan tulevasta käyttötarkoituksesta tai käytöstä ei ole tietoa kenelläkään.

Vasemmistoliiton edustajat edellyttävät, että Assi-sairaalan jatkon kokonaisuuteen tulee kuulua myös luotettava yhteisymmärrys siitä, että Forssan ja Riihimäen seuduilla on laajasti saatavilla erikoislääkäripalveluja, sekä koko maakunnassa lähipalveluiden yhteydessä. Tähän kuuluu myös se, että sote-palveluiden työllisyysvaikutukset jakautuvat seutukuntien kesken tasapuolisesti. Vaatimus on sinänsä hyvä ja oikeutettu, ja siitä kannattaa pidettävä kiinni.

Assin kustannukset ovat ihan toista luokkaa verrattaessa Helsingin Uudenmaan Sairaanhoitopiirin vastaaviin sairaalarakentamiskustannuksiin. Esimerkiksi parhaillaan rakennettavan HUSin Siltasairaalan koko bruttoala on noin 69 920 bmr2 ja rakennuskustannukset 295 miljoonaa euroa. Siltasairaala on HUSin historian suurin yksittäinen rakennushanke. Väestöpohja HUSin alueella Uudellamaalla on 1,7 miljoonaa asukasta, eli hankkeen maksajia on 10 kertaa enemmän kuin Kanta-Hämeen 170 000 asukasta, joille lankeavat maksettaviksi Assin rakennuskustannukset n. 380 miljoonaa euroa. Tämän mukaan Kanta-Hämeessä rakentaminen on kalliimpaa kuin Helsingissä. Assi taitaa olla pienen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suuruudenhulluutta?

Kanta-Hämeessä on tultu toimeen nykyisen, hyvin toimivan ja helposti tavoitettavan keskussairaalan kanssa jo useita vuosikymmeniä. Siksi on syytä kehittää nykyistä keskussairaalaa edelleenkin palvelemaan potilaitaan vuosikymmeniksi eteenpäin.

Nyt on todella vakava syy Kanta-Hämeessä poliittisten päättäjien ja virkamiesten miettiä, mitä Assi-sairaalahankkeelle tehdään. Assi-sairaalan ”kustannusarviot” ovat jo siinä määrin pelottavan korkeita, että sairaanhoitopiiri on itse päättänyt keskeyttää hankkeen toistaiseksi.

Siksi nyt on korkea aika yhteisymmärryksessä todeta maakunnan kuntien taloudellisen tilanteen olevan niin huonossa kunnossa, että ei ole mahdollisuutta viedä Assi-sairaalahanketta eteenpäin sen erittäin korkeiden kustannusten johdosta. Toivottavasti järki voittaa ja hanke päätetään lopettaa välittömästi.

Uusimmat

Fingerpori

comic