Mielipiteet

Totuus

Vuoden mittaan paikallisessa sanomalehdessä on ollut useita kirjoituksia vuoden 1918 tapahtumista.

Selventäisin hieman itsenäisyyteen johtaneita tapahtumia, 1917 joulukuun loppupuolella SDP:n kansanedustaja Karl Harald Wiik oli keskustellut henkilökohtaisesti Leninin kanssa Suomen itsenäisyydestä.

Wiik oli erittäin kielitaitoinen. Hän puhui seitsemää eri kieltä ja hänellä oli myös korkeakoulututkinto. Jouluviikolla 1917 SDP:n puoluetoimikunta määräsi K.H. Wiikin suunnittelemaan itsenäisyysjulistuksen.

Wiikin laatimaa julistusta lähtivät Pietariin viemään, Wiikin lisäksi SDP:n puheenjohtaja Kullervo Manner ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Edvard Gylling.

27.12.1917 he tapasivat Leninin ja Trotskin. Lähetystölle ilmoitettiin suoraan, että kansan komissaarit myöntyisivät välittömästi Suomen itsenäisyyteen, kun porvarillinen senaatti nöyrtyisi sitä anomaan.

P.E.Svinhuvud oli haluton keskustelemaan Leninin kanssa. Vuoden viimeisenä päivänä kansan komissaarien neuvosto hyväksyi Suomen itsenäisyyden virallisesti.

Jatkosodan aikana Wiik oli rauhan oppositiossa, täten hän joutui vuosiksi vankilaan 1941–1944. Tällainen arvostus annettiin miehelle, joka oli avainhenkilö Suomen itsenäisyyden kannalta.

27.01.2018 alkanut sota oli aluksi kapina työväen ottaessa vallan, joka muuttui sisällissodaksi punakaartin ja valkokaartin kesken. Valkokaartiin kuuluivat suojeluskunnat sekä Saksasta tulleet jääkärit. Lehtien kirjoituksissa on nimitetty sotaa vapaussodaksi, joka se ei voinut olla, koska Suomi oli jo itsenäinen valtio. Venäläinen sotaväki oli jo silloin poistumassa maasta. Heitä oli täällä kaikkiaan 80 000 sotilasta.

Kaupan hiljentyminen Venäjän kanssa, sekä linnoitustöiden loppuminen, kurjistivat oloja entisestään. Tämä johti siihen, että työläiset ryhtyivät asein korjaamaan olojaan. Työläisillä ja torppareilla olot olivat huonot, verrattavissa Venäjän maaorjuuteen ennen vallankumousta.

FL14.3.2018 mielipidekirjoitus ”Punakapina se oli” esitti asioita jotka eivät pidä paikkaansa. Suomessa ei ollut 2018 vuoden alusta omaa armeijaa, vaan oikeistosenaattorit julistivat suojeluskunnat Suomen hallituksen joukoiksi.

25.1.1918 Mannerheim nimitettiin ylipäälliköksi suojeluskuntalaisille sekä Saksasta tulleille jääkäreille.

Valkoiset teloittivat tuhansia punaisia sotatuomioistuinten tuomitsemina vielä sodan loputtuakin. Vankileireillä kuoli nälkään ja tauteihin punaisia vankeja. Pelkästään Tammisaaren vankileirillä kuoli 3400 vankia nälkään ja sairauksiin.

FL 24.3.2018 oli mielipidekirjoitus ”Syyt ja seuraukset”. Lueteltuihin murhiin ei ollut Punakaartin päällystön lupaa, vaan ne olivat yksilöiden suorittamia henkilökohtaisia kostoja. Tästä johtuen Punaisten päällystö tuomitsi joitain oman vallan käyttäjiä ammuttavaksi.

Valkokaartin tullessa Jokioisille ja Forssaan, alkoi hirvittävä tappaminen. Sotatuomioistuin antoi teloitusmääräyksiä löysin perustein. Forssassa ja Tammelassa surmattiin 472 henkilöä, kuudenneksi eniten koko maassa.

Edellä olivat vain Helsinki, Tampere, Viipurin mlk, Turku sekä Valkeala. Orvoksi jäi 302 lasta.

Työläiskansanedustajia kuoli sisällissodassa 27, kun taas porvareita 8. Kaikki työläisedustajat vangittiin, paitsi he, jotka pakenivat Venäjälle. 1918 tapahtumissa olivat mukana myös lotat.

Aimo JaakkolaForssa, eläkkeellä oleva metsätyömies

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti