Mielipiteet

Trump järkyttää vieläkin – Presidenttikaudelta on hyvääkin kerrottavaa

Kuva: EPA/Tasos Katopodis
Kuva: EPA/Tasos Katopodis

Jokinen (FL 25.1.) varoittelee edelleen Trumpista, joka näyttää olevan Forssaa myöten tosi vaarallinen. Hän on tehnyt mielipidemittauksia jopa Wahren-opiston keskustelupiirissä, ja toteaa järkyttyneenä, että Trumpilla oli/on kannattajia Forssaa myöden, mutta onneksi ei sentään tuossa piirissä.

Vahinko, että asustelen 1478 km päässä tuosta keskustelupiiristä. Mikäli (edes) siinä on sananvapaus sallittu, olisin kyllä voinut puolueetonta tarkastelua tavoittelevan Jokisen iloksi esittää jotakin hyvääkin Trumpin presidenttikaudelta. Kuten että USA:n joukot vedettiin pois Afganistanista, Irakista ja Somaliasta. Samoin Trump määräsi vähennettäväksi kolmasosan USA:n Saksaan sijoitetuista joukoista (34 500). Ensinmainittuja siirtoja ei enää ehditty pysäyttää, mutta uuden kongressin/presidentin ensimmäisiä toimenpiteitä oli välittömästi pysäyttää armeijan siirrot Saksasta.

Samalla päätettiin uuden presidenttiyden vallitessa asevarustelujen massiivisesta lisäämisestä heti Venäjän kanssa tehdyn, tätä estävän sopimuksen päättyessä nyt helmikuussa. Epäilemättä Venäjä vastaa samalla mitalla. Myös Ukrainan ja Valko-Venäjän kiihotusta itänaapuriaan ja Putinia vastaan taatusti tehostetaan.

Yhtäkään armeijan määrärahoja vähentänyttä tai käytyjä sotia lopettanutta presidenttiä ei olekaan USA:ssa valittu toiseksi toimikaudeksi. Kuten ei tietysti Trumppiakaan. Kylmän sodan palauttaminen nimittäin merkitsee x-miljardien dollarien toimituksia aseteollisuudelle.

Jokisen toteamus Trumpin aikaansaamasta Israelin ja Lähi-idän rauhansopimuksesta todistaa ainakin, että Trump ei olekaan antisemiitti. Eipä uskoisi hänen innokkaimpia vastustajiaan tarkastellen, ovat ilmeisesti kadottaneet yhteyden juurilleen. Laajennettuna tähän rauhansopimukseen kuuluu myös yhteisymmärryksessä Israelin kanssa sovittu Länsi-Saharan luovuttaminen Marokolle. Tämä mm. fosfaatista rikas alue saadaan nyt taloudellisesti toimimaan ja tarjoaa kymmeniä tuhansia työpaikkoja sellaisia haluaville. Työ ei kuitenkaan houkuttele niitä miljoonia, jotka pyrkivät Eurooppaan helpommille apajille. Alueen yhteenliittäminen katkaiseekin ikävästi pakolaisreitin Länsi-Afrikan ja Kanarian kautta Eurooppaan, kuten on jo Trumpia vihaavissa piireissä todettukin.

Trumpin virheisiin kuului myös muurin rakentaminen Meksikon rajalle. Nyt Bidenin aikana pysäytetään USA:aan pyrkivät jo Guatemalassa kyynelkaasulla ja kumiluodeilla kuten 9500 hondurasilaista viime viikolla. Mitalilla on aina kääntöpuoli. Käännetään välillä esiin se toinenkin, vaikkapa tässä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic