Mielipiteet

Tukipäätösten oikeudenmukaisuus

Nyt kun Business Finlandin myöntämistä rahoituksista on noussut ihan aiheellista kritiikkiä, jossa muutama asia on unohtunut tyystin:

Kun arvostellaan kriteerejä, niin tunnetaanko ne kriteerit? Tuskin. Niistä puhutaan ylimalkaisesti ja koetaan, että niissä on vikoja, mutta kokemiseksi ja tulkinnaksi se jää vailla parempaa tuntemusta.

Kun arvostellaan tukien kohdistumista, niin tiedetäänkö, millä perusteella ne on haettu? Ei. Yrityksen julkisista tiedoista saa jotain käsitystä yrityksestä, mutta ne eivät kerro mitään koronan vaikutuksesta yhteenkään yritykseen. Hakujen perusteluja ei ole avattu. Hyvinkin pärjäävä yritys on voinut ottaa paljon osumaa, jota pelkällä päättelyllä on vaikea nähdä.

Tarvitsevatko mm. konsulttifirmat ja hyvän pääoman omaavat yritykset tukea? En tiedä, tiedätkö itse? Konsulttifirman toimiala voi olla täysin jäätynyt, eikä isokaan pääoma loputtomiin riitä. Yleinen oikeustaju voi olla toista mieltä, mutta lainsäädäntö on tasapuolinen. Siinä ei omistajan omaisuus saati henkilön asema julkisuudessa paina mitään puoleen eikä toiseen.

Kun aletaan tehdä valintoja sen suhteen, mitä pitää tukea ja mitä ei, niin hyvin nopeasti ollaan tilanteessa, jossa pohditaan esim. josko kaljabaareja tarvitsee lainkaan pelastaa vedoten yleiseen järjestykseen, alkoholismiin ja kustannuksiin yhteiskunnalle. Somessa näistä puhutaan jo. Samaa puhutaan konsulttifirmoista ja isoista ketjuista, eikä se jää niihin. Tämä ovi on syytä pitää visusti säpissä ihan syystä.

Ihmisten oikeustaju on nimittäin perin ennalta-arvaamaton, kuten mielikuvat: Vaikka huutokauppakeisari tekee ”hyviä kauppoja” televisiossa muutamalla satasella, kyse on viihteestä joka ei vastaa sitä, mitä yli 400 000 euron liikevaihdolla toimivan yrityksen pyörittäminen on. Liiemmin 140 henkeä työllistävälle, voittoa tekevälle konsulttifirmalle 100 000 ei ole iso raha, kun aletaan laskea kriisin vaikutusta. Tasapuolisuus tarkoittaa sitä, että bloggaaja voi saada tukea tarpeeseen yhteyksistään kokoomukseen huolimatta, jos se osoittaa sitä kriteereiden mukaan tarvitsevansa.

Mutta tämän sanottuani tulee se tärkein: tämä tuki on säädetty nopeasti ja sitä on lennossa myös säädetty. Sitä jaetaan kehitysrahan nimissä. Aivan varmasti virheitä on tehty ja tullaan tekemään. Turha kuvitella, että mikään taho nopeasti pystyisi virheettömään toimintaan. Paremmin valmistelluissakin jutuissa munaillaan ihan jokainen kerta.

Minusta on hyvä, että näitä juttuja nostetaan esiin. Se kuuluu päätöksenteon avoimuuteen ja on tarpeen, että mikään ylipäätään tulee korjatuksi, kuten nyt julkinen paine on käynnistänyt tarkastuksen ja tilannetta on avattu julkisuuteen enemmän. Virheitä voi oikaista ja jossain tapauksissa tuki varmasti peritään takaisin. Tähän nimenomaiseen tukeen liittyy myös velvoite raportoida ja selvittää, miten raha on käytetty. Jos sen taskuunsa tunkee, siitä tulee seurauksia. Siihen liittyy velvoitteita.

Virheet ja korruptio on syytä pitää erillään, eikä kateus auta mitään. Liiallinen kyyninen poriseminen vie todella nopeasti ja huomaamattomasti kauas todellisuudesta. Unohtuu sekin, että tarkoitus on estää elinvoimaisten yritysten konkurssiaalto – ei konkursseja yleensä.

Itse olen kelvollinen hakemaan vain poikkeuslain turvin työttömyyspäivärahaa. En pidätä hengitystä odottaessani siitä päätöstä.

Uusimmat

Fingerpori

comic