Mielipiteet

Tuleeko taksi?

Olen miettinyt jo pidemmän aikaa sitä, mitä toteutunut taksiuudistus käytännössä ihan oikeasti tarkoittaa. Mistä siinä on kysymys? Löytyisikö siihen joku viisas asiantuntija, joka sen kertoisi ymmärrettävällä tavalla ihan suomeksi ja selkokielellä?

Minusta uudistaminen tarkoittaa sitä, että se tullessaan tuo aina jotakin parempaa sekä toimivampaa entisen tilalle. Olen kyllä lukenut, että ”taksiliikenne vapautettiin ”tiukasta” säännöstelystä vapaalle kilpailulle heinäkuun alussa 2018”. Mutta en tiedä, enkä ole varma, mitä ”löysää” ja toimivampaa se on sitten tuonut tullessaan? Sitä en tavallisena kansalaisena osaa nähdä enkä ymmärtää, mitä se ”tiukkuus” sitten on ollut?

Teen tämän kysymykseni ihan tavallisen arjen kokemusten pohjalta, jossa esimerkiksi otan Ypäjän seurakunnan Kultaisen iän kerhon toiminnat, samoin kuin viime lokakuussa olleen Vanhustenviikon yhteisen jumalanpalveluksenkin. Näihin tilaisuuksiin taksi oli tilattu etukäteen hyvissä ajoin, mutta sitten oli asiakkaalle saatettu soittaa Tampereen aluetaksin toimipisteestä, jossa tilaajalle on ilmoitettu kymmenen minuuttia ennen taksin varattua tuloaikaa, ”ettei autoa ole saatu”, tai että taksi oli jäänyt muuten tulematta.

Niinpä kysynkin: Miltä sinusta tuntuisi, kun olet kymmenen kilometrin päässä valmistuneena lähtöön ja juhlatamineissasi ja odotat, että taksi tulisi? Tai olet menossa johonkin muuhun tärkeään ja sovittuun tapaamiseen. Harmia ja pettymystä kyllä olen ollut havaitsevinani. Sitä se on ainakin tuonut pienempien kuntien sekä sen haja-asutusalueilla asuvan väestön osalle. Onko taksilupia liian vähän paikallisiin tarpeisiin suhteutettuna? Niinpä kysynkin: Miksi hyvät ja toimivat systeemit ajetaan alas kautta linjan?

Ypäjän seurakuntakodilla kokoontuu aina torstaisin Kultaisen iän kerho syys- ja kevätkauden aikana säännöllisesti joka toinen viikko. Viime vuoden kevääseen asti kaikki sujui tosi hyvin. Kulkijat pääsivät yhteen heille tärkeään ja sosiaaliseen tapahtumaan jopa yhteisessä kimppakyydissä. He olivat iloisia ja kiitollisia, kun saivat jo matkan aikana vaihtaa kuulumisia samalta suunnalta tulevan naapurin kanssa mennen tullen. Viime syksyn aikana se ei sitten enää sujunut entiseen malliin. Tosin joskus saattoi käydä niinkin hyvin, että heitä sitten tuotiin arvokkaasti samaan kohteeseen yksinään kuin kuninkaallisia, yksityiskuljetuksena, mutta mistään säästöistä ei ainakaan silloin ollut kysymys. Tästä kaikesta seuraakin kysymys: Miten kauan tämä uudistus kestää? Vai olenko muuten vain Hämeen nopein?

Terhi Hakala-Vappuladiakonissa

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic