Mielipiteet

Tulenarkaa – Pitääkö puhua "sosioekonomisista tekijöistä"?

Kuvituskuva Helsingissä Viikin normaalikoulusta.
Kuva: Emilia Kangasluoma
Kuva: Emilia Kangasluoma

Monet päättäjämme ovat omaisuuden, tulojen ja asuinpaikan suhteen hyväosaisia. Pääkaupunkiseudulla suomalaiselle lapsiperheelle asuinpaikka on yhä tärkeämpi etenkin lasten turvallisten päiväkoti- ja koulupaikkojen takia. Opetusministeri Andersson esittää Halla-ahon ymmärtämättömyyttään vastustavan koronavelkarahan jakamista pienituloisille: ”Kansanedustajan palkkiota nostavan tohtorin Eirasta on helppo huudella populismista” (FL 22.11.). Puhe on nyt kuitenkin sen puolueen puheenjohtajasta, joka ainoana Suomessa on vaatinut juuri köyhimpiä satuttavan maahanmuuton lopettamista.

Andersson on syntynyt maailmanmittakaavassakin ainutlaatuisen etuoikeutettuun ruotsinkieliseen vähemmistöön. Hänen tulevalla lapsellaan ei ruotsinkielisessä päiväkodissa tai koulussa ole ongelmia vieraskielisten kanssa ja onhan hänellä pientä apua kandidaatin tutkinnosta ja ministeripalkkiostakin.

Yksi intersektionaalisen feministihallituksemme pysyvistä lisäyksistä julkisiin menoihin on oppivelvollisuuden laajentaminen 18 ikävuoteen tai toisen asteen tutkintoon. Oletettavasti jatkokoulutettavista on suurissa kaupungeissa osa maahanmuuttajataustaisia. Ruotsissa, Saksassa ja Itävallassa on jo kauan ollut suuria ongelmia peruskouluissakin, joissa on paljon muslimioppilaita.

Ruotsalaisen Strömstadin kunnan opetuslautakunnan puheenjohtaja Lena Martinson (sos.dem.) puhuu Stefan Löfvenin tapaan mieluummin ”sosioekonomisista tekijöistä” kuin suuresta maahanmuuttajaoppilaiden määrästä. Kun oppilaat keskittyivät kunnan koulussa oppimisen sijaan heittelemään huonekaluja, vaihdettiin kalusteet raskaampiin. Ei auttanut – tulokset huononevat edelleen (samnytt.se 18.10.).

Meille asti ei ole juurikaan kantautunut tietoa Ruotsin ennätysmäisistä koulupaloista. Vuonna 2019 palokunta suoritti 572 hälytystehtävää esikoulu- ja koulupaloihin. Näistä 306 arveltiin olevan tuhopolttoja (Brandskyddsforeningen.se, Anlagd brand).

Uusimmat

Fingerpori

comic