Mielipiteet

Tulevaisuus on sähköautoissa

Aila Lahtinen kirjoitti mielipidekirjoituksessaan (FL 11.6.) ilmastonmuutoksesta ja kuinka sähköautoihin siirtyminen näyttäisi olevan vain yksi hallituksen juonista keskittää varallisuutta hyväosaisille. Vaikka kirjoituksen päätarkoituksena taisikin olla vain nykyhallituksen arvostelu, paistaa kirjoituksen takaa selvästi asenne, jossa ilmastonmuutos nähdään pelkkänä salaliittona ja haitallisena hömpötyksenä.

Lahtisen kirjoituksessa on useita ilmastoskeptikoille tyypillisiä asiavirheitä. Esimerkiksi auringonpurkauksien vaikutus ilmastoon on todellisuudessa lähes olematon, tulivuorenpurkauksien vaikutus ilmastoon on usein vain muutamia vuosia, typen yhdisteistä vain ihmisen valmistama dityppimonoksidi eli ilokaasu on ilmaston kannalta erityisen haitallinen, sulavista napajäätiköistä ei vapaudu merkittävästi typpeä…

Monet näistä virheistä ovat räikeästi ristiriidassa vallitsevan tieteellisen käsityksen kanssa, vaikka Lahtinen viittaa tekstissään pariinkin otteeseen tutkijoihin.

Maapallon ilmasto on lämmennyt ennenkuulumattoman nopeasti ja voimakkaasti siitä lähtien kun ihmiskunta alkoi laajamittaisesti hyödyntämään fossiilisia polttoaineita.

Tiedeyhteisö on poikkeuksellisen yksimielinen siitä, että nopeasti kehittyvän ilmastonmuutoksen merkittävin aiheuttaja on ihmisen toiminta ja toiminnan seurauksena ilmakehään vapautuvat kasvihuonekaasut. Sähköautoilu on, valmistukseen liittyvistä päästöistä huolimatta, yksi keino vähentää liikenteestä aiheutuvia kasvihuonepäästöjä.

Sähköautojen hankintahinta on toistaiseksi varsin korkea, mutta autojen hinnat ovat tulleet nopeasti alaspäin.

Käyttökustannuksiltaan sähköauto on ollut jo pitkään polttomoottoriautoja edullisempi, ja lähitulevaisuudessa sähköauto voi hyvinkin olla kuluttajalle se edullisempi vaihtoehto. Tämän vuoksi näen sähköautojen demonisoinnin outona, sillä eihän kukaan ole pakottamassa meitä sähköautojen käyttäjäksi; muutos tapahtuu normaalin autokannan uusiutumisen kautta, jossa sähköautoilun edullisuus on varsinkin nykyisillä polttoainehinnoilla merkittävä houkutin.

Aika on kiistatta ajamassa fossiilisten polttoaineiden ohi.

Toisinaan sitä toivoisi, että aika ajaisi ohi myös ajattelumaailmasta, jossa itselleen epämieluisat faktat sivuutetaan ja kehitystä vastustetaan vain vastustamisen vuoksi.

JK


Uusimmat

Fingerpori

comic