Mielipiteet

Tulevan hallituksen työmäärä

Seuraavan demarivetoisen hallituksen tehtävälista on pitkä. Sote-malli kaatui ja osa kansaa toivotti sille kevyet mullat, mutta se on seuraavassakin hallitusohjelmassa. Termejä ja painotuksia vähän muutetaan, mutta joudutaan kuitenkin jatkamaan siitä, mihin jäätiin.

Maakuntamallin tilalle tulee suurkuntamalli, hallintohimmeleineen. Uuden version on myös poikettava melkoisesti aiemmasta, jotta se saadaan markkinoitua kyllästyneelle kansalle. Jälleen on neljä vuotta aikaa kuunnella asiantuntijoita.

Edellinen sote-soppalautanen oli pöydällä liian pitkään ja keitto kylmeni. Lisäksi sitä revittiin monta kertaa eri puolille pöytää ja lientä läikkyi pöydälle. Suuret hoivapalveluyrittäjät lusikoivat surutta osansa, mutta valikoivat vain sattumia ja lisäsivät samalla tilalle suolaa. Näin keitosta tuli koko ajan kitkerämpää.

Nyt perustetaan parlamentaarinen kokkiryhmä, joista jokaisella on hiukan erilainen resepti. Myöhemmin nähdään, toteutuiko tässä vanha sananlasku useammasta kokista.

Pöydälle tulee myös sotu-uudistus, joka on vielä laajempi asia. Sekin pitää aloittaa asiantuntijakuulemisilla. Onneksi niitä riittää. Ainakin kokemusasiantuntijoita on joka kylässä ja uusi hallitus lupaa kuunnella kansaa alusta alkaen.

Työttömien aktiivimalli ei saanut kansan tukea, joten sekin pitää purkaa ja löytää uudet keinot työllisyyden nostamiseksi. Lääkäreiden työmahdollisuudet ainakin paranevat, kun uusi hallitus haluaa paljon uusia lääkärin virkoja. Eläkeuudistus odottaa toteuttajaansa, jotta pieniä eläkkeitä saadaan inhimilliselle tasolle.

Suomen alueellinen jakautuminen kuihtuviin syrjäseutuihin ja paisuviin kaupunkikeskuksiin on tasa-arvon toteuttamiseksi ratkaistava. Siihen liittyy mureneva tie- ja rataverkko. Liikenteessä olevien autojen keski-ikä nousee jatkuvasti ja samalla katsastusväli harvenee.

Autoiluun liittyvä verotus on nyt suurennuslasin alla. Koulutukseen ja tutkimukseen pitää löytää lisää rahaa. Sitten pitää päättää hävittäjäkauppa ja saada syntyvyys nousuun. Eipä käy kateeksi tulevia päättäjiä ja varsinkin pääministerin vastuu on suuri.

Taakkaa hartioilla on jo niin paljon, että tarvitaan länget avuksi. Kaikkia näitä asioita ja sanoja on käsitelty monissa kolumneissa vuosien varrella, mutta se ei estä käyttämästä niitä tässä.

Rinteen malli

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic