Mielipiteet

Tulin katsomaan, onko täällä ketään

Arkistokuvassa Ilkka Karjala ja Lotta Niemelä myymässä perunaa torilla. Kuva: Tapio Tuomela
Arkistokuvassa Ilkka Karjala ja Lotta Niemelä myymässä perunaa torilla. Kuva: Tapio Tuomela

Näin sanoi mies, joka saapui luokseni Forssan torille viime torstaina. Hän on tuttavani, joka saapuu torille yleensä hymyillen ja tulee kysymään: – Mitä sinulle kuuluu? Hän vastaa itse, ennen kuin ehdin sanoa mitään.

– Täältä näyttää meidän ikäiset vähentyvän, vaikka on täällä vielä muutama tuttu.

Hänen kanssaan on iästä puhuttu ennenkin ja hänellä on elämänkokemusta vuosi vähemmän. Vanhoista ryhmäkuvista näkee, että poistuneita on reilusti yli puolet joskus 60 – 70-luvulla eläneistä.

Yhdessä toteamme, että kukkakauppiaat ovat vähentyneet, kun juhannus on mennyt. Tilalle on tullut mansikan, muiden marjojen ja perunan myyjät ja pavunpalkojakin on jo tarjolla. Perunat täältä saa tuoreena, sillä ne on myyjän mukaan alettu nostaa omasta maasta kuokalla aamuviideltä ja ovat varmasti luomua. Tänne torille on mukava tulla, kun täällä on kokoa ja hyvä sileä laatoitus, eikä tarvitse kuralätäkköön myyntitelttaa ja -pöytää pystyttää ja ihmisten kengät pysyvät siisteinä, kehuu myyjä, jolla on vuosikymmenten kokemus.

Tori on tähän aikaan kesästä monen ruoka-aitta. Lisäksi täältä löytyy vaatteiden, omien leivonnaisten ja sukkien kutojienkin tuotteita. Hellemekkojen ja hellehattujen myyjien pöydän vieressä näytti torstaina olevan vilskettä. Siitä piti aurinko huolen, koska mollotti täysillä pilvettömältä taivaalta. Haitarin soittaja solisteineen ja yhteislaulajat pitivät huolen musiikin tuomasta viihteestä.

Viehättävä toripäivä. Kiitos Forssan kaupungille ja muille toripäivän onnistumiseen vaikuttaneille.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic