Mielipiteet

Tuntevatko kaikki isät vastuunsa? Liian moni isä unohtaa sen lapsen synnyttyä ja jatkaa elämää, kuin ei mitään olisi tapahtunut

Lapsen kasvaminen tuo mukanaan monia ihania vaiheita. Kuva: Markku Tanni
Lapsen kasvaminen tuo mukanaan monia ihania vaiheita. Kuva: Markku Tanni

Isä on lyhyt ja kaunis titteli sille, että on hakenut synnytyslaitokselta pienokaisen ja äidin kotiin ja vielä se tärkein: minä olen tuon lapsen isä.

Siitä se isyys alkaa ja onneksi sen päättymistä ei tiedä kukaan. Tässä vaiheessa jokaiselle isälle kuuluisi tulla myös johtoajatus: lapsesta on minulle iloa loppuelämäksi, mutta myös vastuuta, jonka kestän kuin mies.

Tuntuu joskus, että sanat vastuu ja ilo eivät mene kaikille jakeluun. Liian moni isä unohtaa sen ja jatkaa elämää, kuin ei mitään olisi tapahtunut. Lapsen syntymä ja kasvaminen tuovat perheeseen mukanaan monia ihania vaiheita, joita ovat syntyminen, konttaaminen, isän syliin pääsy, oppiminen kävelemään, puhumaan ja ajattelemaan omilla aivoilla, lapsen pituuden lisääntyminen, koulun aloittaminen ja sitä ennen monessa yhteydessä isän silmäteränä ja kaverina oleminen ja rippikoulun jälkeen itsenäistyminen.

Koko lapsen kasvamisen ajan hän etsii katseellaan ja muilla aisteillaan isän mallia, jonka toivoo löytävän omasta isästään. Isän täytyisi näyttää hyvää mallia ja esimerkkiä jo paljon ennen lapsen rippikouluvaihetta.

Ajokortin hankkiminen on nuorelle yksi tärkeimmistä elämän vaiheista. Tieto siitä, miten ja missä kunnossa autoa saa ja pitää ajaa, on pysyminen erossa kaikista huumaavista aineista.

Mukaan tulee myös kaveripiiri ja sen mukanaan tuoma esimerkki ja elämisen malli. Mukaan saattaa tulla myös kilpaileminen kaverien suosiosta ja näyttämisen tarve. Voi, kun tuosta näyttämisen tarpeesta päästäisiin, niin se olisi pitkä askel, ei vain askel vaan oikea harppaus, kohti vastuullisen isän elämää ja hyvän elämän tapoja.

Hyvää, terveellistä ja suruista vapaata isänpäivää kaikille!

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic