Mielipiteet

Tuoreita terveisiä Turun kaupungin ikäneuvolakokeilusta, joka on erinomainen esimerkki saumattomasta palveluketjusta

Kuva: Slotte Clas-Olav / LM
Kuva: Slotte Clas-Olav / LM

Minulla oli ilo olla yhteyksissä Turun kaupungin ikäneuvolapilotin avainhenkilöihin 31.12.2021. Nämä tiedot kokeilusta tulevat nyt meille kreivin aikaan, kun hyvinvointialueemme palvelupakettia lähdetään rakentamaan.

Nykyinen valtionvarainministeri oli Turun sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja otti haasteen vastaan. Hänen johdollaan he saivat neuvoteltua kaupungin kanssa rahoituksen toteutukselle. Neuvolahankkeen johtajana on toiminut geriatrian erikoislääkäri, dosentti Laura Viikari. Kokeilu toteutettiin vuosia 2020 ja 2021. Tavoitteena fyysisen-, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn vahvistaminen. Pilottiin oli valittu vuosina 1945 ja 1946 syntyneet kotona itsenäisesti asuvat 75 vuotta täyttävät henkilöt, jotka eivät olleet julkisten kaupungin järjestämien palvelujen piirissä. Lehdistö teki näyttävästi juttua ennen pilotin käynnistymistä. Tiedottamista levitettiin myös netin välityksellä.

Vuonna 1945 syntyneitä oli kartoituksessa 2000 henkilö, joista toteutuneita neuvolakäyntejä saatiin 1305. Ensin neuvolasta otettiin yhteyttä puhelimella. Sen jälkeen tiedotettiin kirjeellä. Varattiin aika laboratoriokokeisiin ja neuvolakäynnille. Ikäihmiset ottivat mahdollisuuden palvelusta innolla vastaan. Soittelivat, että koska heille mahdollisesti tulee henkilökohtainen kutsu. Neuvolakäynnit on toteutettu Turun kaupunginsairaalan tiloissa. Vastaanotto kestää sairaanhoitajan ja tutkimushoitajan luona 1 tunti ja 30 min ja fysioterapeutin luona 45 min. Puolen vuoden kuluttua tehdään seurantayhteydenotto.

Tutkimusten perusteella on löytynyt alkavaa muistisairautta ja kakkostyypin diabetesta, hoitamatonta verenpainetautia sekä piilevää kilpirauhasen sairautta. Syöpäsairauksia. Tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, joista kärsivät on ohjattu voima – ja tasapainoryhmiin sekä kuntosalille. Neuvolasta otetaan yhteyttä aina siihen palveluun, jolla katsotaan edistettävän itsenäistä elämää. Tässä erinomainen esimerkki saumattomasta palveluketjusta, johon kaikessa palvelutoiminnassa pitää tähdätä.

Valmistuvasta aineistosta kootaan selonteko STM:lle. Tavoitteena on luoda kansallinen toimintamalli. Meidän kannattaa katsoa Turun suuntaan ja herkällä korvalla ottaa vastaan faktatietoa. Meillä ei ole varaa tuhlata aikaa, vaan tunnustaa arjen todellisuudesta nouseva asiantuntijoiden esille nostama huoli. Tilanteessa, kun valtakunnallisen toimintamallin kokeilut alkavat meidän Kanta-Hämeen alueella toimivien kannatta pyrkiä junassa ensimmäiseen luokaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic