Mielipiteet

Tuovisten numeroleikki jatkuu – Tavoitteena on ollut todistaa, ettei palvelurakenteen säästöihin olisi perusteita

"Pintaremontilla vanhaa korjaten saadaan aikaan edelleen epäkäytännöllinen, liian suuri ja vanha koulu", kirjoittaa Olli-Pekka Jasu. Kuva: Lassi Puhtimäki
"Pintaremontilla vanhaa korjaten saadaan aikaan edelleen epäkäytännöllinen, liian suuri ja vanha koulu", kirjoittaa Olli-Pekka Jasu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tuomo ja Ilkka Tuovinen jatkavat (FL 29.11.2020) Tammelan päätöksenteon ja taloudellisen tilan hämmentämistä omilla laskelmillaan ja mielipiteillään. Ylioptimistista laskentaa heiltä on aiemminkin saatu, tavoitteena on ollut virkamiesten virkavastuulla tekemien esitysten vesittäminen omiin mielipiteisiin ja laskelmiin perustuen. Tavoitteena on ollut todistaa, ettei palvelurakenteen säästöihin olisi perusteita. Jotenkin toiminnassa näkyy, että tullaan sekä kunnallisen että poliittisen toiminnan ulkopuolelta.

Kunnan kaikkien hallintokuntien menoja on nyt juustohöylätty jo vuosia kun tarvittaviin rakenteellisiin uudistuksiin on päästy vain osittain ja viivästetyssä aikataulussa. Sopii siis kysyä Tuovisilta mistä johtuu Tammelan kunnan jatkuva velanotto tässäkin tapauksessa? Ei se ainakaan uuden koulun rakentamisesta johdu. Ylipäätään investoinnit ovat laahanneet pahasti perässä ja ainoana selityksenä asialle on kunnanvaltuuston poukkoileva päätöksenteko.

– Ensin päätetään tätä, joku valittaa, sitten tätä, ei kelpaa kaikille, seuraavaksi aletaan puuhata aivan uutta, ei taas kelpaa kaikille. –

Edelleen Tammelan palvelut tuotetaan useammalle kuin tarvitsijoita on. Sieltä ne ylisuuret kulut tulevat. Se on sitä syömävelkaa, syö enemmän kuin tienaa.

Ilmeisen tarkoitushakuisesti Tuovisten esityksessä unohdetaan tiettyjä asioita. Tammelan tulot valtionosuuksina eivät ole kasvaneet Tammelasta johtuvista tekijöistä. Maan hallitus on koronaepidemian varjolla pumppaamassa rahaa kuntiin. Tähän ei kannata tuudittautua, sillä onhan valtiovarainministeri Vanhanenkin todennut, että elvyttäminen loppuu jo viimeistään 2022. Arvaukseni on sen päättyvän kuntavaalien mentyä.

Tuudittautuessaan Hykyn optimistiseen arvioon Tuoviset unohtavat koronaepidemian tuoman hoitovelan siirtymisen tulevaisuuteen. Koronan jyllätessä on siirretty kalliita, tarpeellisia ja jo pidempäänkin odottaneita toimenpiteitä. Vaikea on arvioida sitä tulevan hoidon määrää, mikä on jäänyt kokonaan diagnosoimatta puuttuvien käyntien vuoksi.

Viime kevät oli monelle perheelle muuttuneen työtilanteen vuoksi työttömyyksineen, etätöineen ja -koulunkäynteineen todella vaikea. Vaikea on uskoa odotettavissa olevan säästöjä esimerkiksi oppilashuollossa tai huostaanottomenoissa.

Pahimmassa tapauksessa joudumme tilanteeseen, jossa sekä viivästyneet että akuutit tapaukset joudutaan hoitamaan yhtä aikaa. Siihen on viisasta varautua.

Kustannusten ylitykset Hykyn osalta ovat aika usein toteutuneet, ei ole mitään tasaista ennakoitua maksumäärää.

Toki on hyvä että Tammelankin muuttosuhde on positiivinen, se minkä ikäisiä muuttajat ovat, ratkaisee mitä palveluja meidän pitää tuottaa.

Tuovisten kirjoituksessa annetaan kuva, että meillä Tammelassa on varaa tehdä ja toimia. Siksi on parempi rakentaa uutta, taloudellisempaa ja toimivampaa oikean kokoista koulua. Oikein toteutettuna se houkuttelee lapsiperheitä kuntaan. Pintaremontilla vanhaa korjaten saadaan aikaan edelleen epäkäytännöllinen, liian suuri ja vanha koulu. Sisäilmaongelmissa epäonnistuneista remonteista on aivan liian paljon esimerkkejä, ei lähdetä siihen.

Kehitetään Tammelaa, oikeasti. Kunta on paljon enemmän kuin numeroita.

Uusimmat

Fingerpori

comic