Mielipiteet

Tupakoinnin lopettaminen vaikeaako? Pössyttely jäi leikkauspäivänä sairaalan pihalle

Se on tumpattu. Kuva: anja filppula
Se on tumpattu. Kuva: anja filppula

Olin pössytellyt alun 40 vuotta. Mieleeni ei tullut lopettaa vieläkään. Ajattelin tehdä lopetuspäätöksen pakon sanelemana vasta Ojalanmäessä. Toisin kävi.

Yli kaksi vuotta sitten välilevyn pullistuma selästä leikattiin Hämeenlinnassa, mutta jalkani meni siitä osin tunnottomaksi. Pari vuotta pököttelin jalkapuolena, kunnes soitin Pippinskjöldin Petelle Hesaan. Pete käänteli ja väänteli klabbiani ja totesi, että kyllä tästä vielä jalka saadaan. Menin Forssaan vastaanotolle ja sain ajan Tayksiin. Eivät huolineet leikkaukseen. Pete lähetti pyynnön Tyksiin. Siellä sympaattinen naisortopedi hyväksyi leikkaukseen pääsyn. Lupasipa itse leikata.

Parin viikon kuluttua pääsin leikkaukseen. Vedin viimeisen röökin sairaalan pihalla nautiskellen.

Kertoivat leikkauksen onnistuneen. Kotiuttivat seuraavana päivänä. Yöllä kotona jotakin nestettä alkoi vuotaa haavasta kuin härän kurkusta. Ei kun uudelleen Turkuun inva-autolla. Haava tikattiin kiinni. Sitten se iski. Kuume kipusi yli 40:een tulehdusarvot yli 200. Kuolemako alkoi raapia? Makasin reporankana letkujen keskellä. Tupakkaa teki mieli, mutta luovutin.

Vajaat kolme viikkoa siinä tuli huilailtua. Katseltua kaikki tv-uusinnat ja työntäen kaikki mauttomat sairaalaruoat takaisin. Jos vielä pari viikkoa olisin ollut, niin nälkäkuolema olisi ollut lähellä.

Öisin kun selkään sattui kääntyessä niin pirusti, niin röökiaskin kuva ilmestyi kuin kuvajaisena pimeyteen.

Turha vaivautua edes ajattelemaan, paljonko vuosikymmenien aikana rahaa tupakkaan paloi. Tiedän vaan, että paljon. Nyt kun normiröökiaski huitelee kymppiä, niin kyllä kyykyttää. Loppuaikoina tuli petettyä itseään ostamalla 27 tupakan iso loota. Kaikkea ne röökitehtaat keksivät.

Olin jo monta kertaa yrittänyt kaikenlaisilla nikotiinipurukumeilla, suihkeilla ym. turhakkeilla. Pari vuotta sitten sain lääkäriltä kolmen viikon vieroitusohjelman. Ohjelma antoi luvan polttaa muutaman tupakan päivässä ja loppuviikkoja kohden vähentää. No sehän ei toiminut. Täyttä humpuukia. Onneksi paketin hinta oli muistini mukaan vain n. 600 euroa.

Ei ollut tarvetta liittyä mihinkään vertaistukiryhmään. Oma vertaistukiryhmäni oli Tyksi.

40 vuoden käryttämisen jälkeen keuhkot vielä huutavat hoosiannaa. Onneksi makuaisti on parantunut. Samoin hajuaisti erotan jopa Saludon Presidentistä. Ehkä kevään korvilla voi Datsalla tuoksutella hajuhernettä tai kieloa.

Lopuksi kiitos Petelle ja Tyksille, että pääsin paheesta vuosikymmnenten jälkeen.

Suosittelen kaikille.

Uusimmat

Fingerpori

comic