Mielipiteet

Turkistarhaus on aikansa elänyt – Se hetki, kun voimme juhlia turkistarhatonta Suomea, koittaa väistämättä

Tarhaketun päivät ovat luetut. Kuva: Terho Aalto
Tarhaketun päivät ovat luetut. Kuva: Terho Aalto

”Maksumiehen” (FL 11.10.) murheena oli turkistarhauksen loppuminen. Ala on ollut vaikeuksissa jo kauan ja alamäki vain jyrkkenee niin koronan kuin turkiskielteisen ilmapiirinkin johdosta. Tarhojen määrä on pienentynyt ja näin myös työllistävyys vähentynyt entisestään. Kovin merkittävä se ei koskaan ole ollutkaan, koska tarhaus on suureksi osaksi ollut ja on sivutoimista. Turkisten myynti on ollut jo pitkään tappiollista, joten vientitulot alalta ovat kovaa vauhtia hiipumassa.

Suomen tarhaajat ja heidän keskusjärjestönsä ovat jo vuosia olleet tiiviissä yhteistyössä Kiinan tarhojen kanssa ja eläviä eläimiä on kuljetettu sinne toistuvasti mm. siitoskäyttöön ja tämä jatkuu edelleen. Myös Suomessa käytössä olevat sertifikaatit on kopioitu Kiinaan.

Kaikilla aloilla on jouduttu ja joudutaan uudelleen kouluttautumaan. Miksi tarhaajat olisivat poikkeus? Olot Kiinan tarhoilla eivät ratkaisevasti eroa Suomen oloista, onhan heillä käytössä samankaltainen ja tasoinen, itse laadittu ja itse valvottu sertifiointi kuin täälläkin. Eläimet kärsivät, katsomatta siihen missä maassa ovat. Turkisvastaisuus on nousussa, useat maat ovat kieltäneet tarhauksen, viimeisimpänä Ranska. Myös turkisten myyntikiellot yleistyvät.

Turkistarhaus loppuu maailmasta vähitellen, kiitos valveutuneiden kuluttajien, jotka eivät halua tukea tätä epäeettistä ja ympäristölle haitallista alaa. Viimeinkin eläinten puolesta puhuvien järjestöjen ja kansalaisten työ alkaa tuottaa tulosta. Kiitos hienosta ja edistyksellisestä päätöksestä SDP! Vielä on matkaa siihen, kun voimme juhlia turkistarhatonta Suomea, mutta se hetki koittaa väistämättä. On jo aika päästä tässäkin asiassa nykyaikaan.

Voit lukea lisää turkistarhauksesta ja eläinten oikeuksista mm. Animalia Mediasta ja muiden eläinjärjestöjen sivuilta. Eläinystävällistä syksyä toivottaen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic