Mielipiteet

Turvaako tähtisairaala Forssan palvelut?

Forssan sairaalan kohtaloa on käsitelty eri foorumeilla. Seutukuntamme päätöksentekijät ovat vastuussa siitä, millaisia palveluja ja niiden kautta työpaikkoja on jatkossa seudullamme.

Nyt kun terveydenhuollon peruspalvelupäätökset (SOTE) joutuivat ”telakalle” hiljeni julkinenkin keskustelu aiheesta. Olen huolissani hiljaisuudesta, joka on aistittavissa Forssan sairaalan kohtalosta osana 8-Tähden sairaalaa.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirejä koskeva Tähtisairaala-selvitys- ja suunnittelutyö on meneillään. Forssan sairaalan kohtalo osana tätä tähdistöä on kuntapäättäjiemme vastuulla.

Maan uutta pääministeriä ja hallitusta on jo ehditty kritisoida konkretian puutteesta. Lieneekö konkretian puute vallalla myös paikallisten päättäjien piirissä, kun sairaalamme kohtalosta ei juurikaan puhuta.

En halua dramatisoida, mutta kysymyksessä on oikeasti seutumme elinvoimaa sekä ihmisten elämää ja kuolemaa sivuava kysymys.

Vaikka rakenteet eivät yksin pelasta potilaiden henkeä, on niillä suuri merkitys. Historiallinen vastuujako yliopistosairaaloiden, keskussairaaloiden ja aluesairaaloiden kesken on pääsääntöisesti toiminut hyvin.

Forssan sairaala oli tästä hyvä esimerkki. 8-Tähden sairaalasuunnitelma vaikuttaa järkevältä, mutta miten turvataan sairaalamme erikoislääkäriresurssit, kun Kanta-Hämeen Keskussairaalassakin on pula tekijöistä?

Olisiko sittenkin suurta viisautta hakea TAYS-yhteistyöllä konkreettisesti takuut Forssan sairaalan erikoissairaanhoidon jatkolle? Seutumme väestön tarpeista lähtevät erikoissairaanhoidon alat pitää olla sairaalassamme.

Samalla kehotan päätöksentekijöitä nyt tutustumaan Seutukunnan asukkaita koskeviin ennusteisiin. Terveys on psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila (WHO). Siksi Forssan sairaalan palvelujen tarvearvio kannattaa tehdä huolella.

Nyt tarvitaan rohkeutta ja itsekkyyttä ajaa seutumme asukkaiden etuja kaikin keinoin. Sokea luottamus yhteen maakunnalliseen suuntautuneisuuteen voi olla vakava virhe, jossa ei Tyykikyläläisillä olekaan loppupeleissä päätösvaltaa.

Itsenäinen Forssan sairaala voi kovan paikan tullen jopa hakea suoraan TAYS:in siis Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäsenyyttä! Ei pidä myöskään unohtaa, että Turku on yhtä lähellä kuin Tampere ja sielläkin toimii Yliopistosairaala.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti