Mielipiteet

Turvakaukalosta hyötyvät kaikki

Keskustelu uudesta turvakaukalosta on ajautunut mielestäni hieman väärille urille. Lehtien palstoilla käydystä keskustelusta saa nyt sen kuvitelman, että uusi turvakaukalo olisi suora tuki Forssan Palloseuran edustusjoukkueelle (FPS).

FPS:n lisäksi jäähallia käyttää suuri joukko eri harrastajia. Fops junioreilla on useita joukkueita niin ringetten, kuin jääkiekonkin puolella. Heidän lisäkseen jäähallin palveluita käyttävät lukuisat harrasteporukat ja oppilaitokset.

Jääkiekko on vauhdikas kontaktilaji, missä jään ja kaukalon laitojen kunto on turvallisuuden kannalta ensi arvoisen tärkeää. Tällä hetkellä jäähallin kaukalo on osittain jopa vaarallisessa kunnossa. Esimerkiksi jäähallin kaukalon laitarakenteissa on jopa 1-2 senttimetrin rakoja. Jääkiekossa on myös taklaaminen sallittua jo melko nuoresta ikäluokasta lähtien, jolloin joustava turvakaukalo on tarpeen. Kaukalon kunto on jo niin huono, ettei se tekohengittämällä pysy enää kauaa pystyssä.

Kaukalon uusimista on esitetty 2-5 vuoden päähän. Itseäni kauhistuttaa se ajatus, minkälaisia mahdollisia vaaratilanteita koemme noiden vuosien aikana, jos jatkamme vanhassa kaukalossa pelaamista. Turvallisuus on kuitenkin se tärkein asia.

Olisihan se mahtavaa, jos FPS jatkossa pelaisi Mestiksessä, mutta kaikkein tärkein tavoite on, että nuorisomme valitsee liikunnalliset elämäntavan. Urheilupaikkojen ylläpito on kaupungille melko kallista, mutta urheilulla ja liikunnalla saavutetut hyödyt kattavat syntyneet kulut moninkertaisesti. Useat tutkimuksetkin osoittavat, urheilevalla nuorisolla on pienempi riski syrjäytyä, eikä hyvästä fyysisestä kunnosta ole haittaa henkilön ikääntyessä. Kaupunkimme tulisikin satsata tulevaisuudessa urheilupaikkojen kehittämiseen ja mahdollistaa monipuoliset urheilumahdollisuudet seutukuntamme nuorille. Tämän olisi sijoitus tulevaisuuteen ja näkyisi säästöinä terveys-, ja sosiaalihuollon kuluissa pitkällä tähtäimellä.

Hyvät olosuhteet ovat myös hyvää markkinointia seudulle. Forssassa käy viikoittain satoja ulkopaikkakuntalaisia henkilöitä urheilun takia. Ei pelkästään jäähallissa vaan kaikkien täällä pelattavien lajien suorituspaikoilla. Nuorten urheilijoiden vanhemmat ja isovanhemmat saapuvat katsomaan lastensa ja lastenlastensa otteluita Forssaan. Liikuntahalleihimme saapuvat perheet näkevät paikkakunnaltamme usein vain sen hallin, missä pelataan ja jos kyseinen tila ei ole kovin edustava tai jopa vaarallinen, niin mielikuva Forssasta voi jäädä huonoksi.

Liikuntapaikat ovat erinomaisia paikkoja mainostaa seutukuntamme mahdollisuuksia, niin matkailun kuin elinkeinoelämän osalta. Mitäpä jos vaikka joku Forssassa vieraileva lapsiperhe huomaa, että täällä on olosuhteet lasten kasvattamiseen kohdallaan tai joku elinkeinoelämän päättäjä huomaa seutukuntamme mahdollisuudet? Tai jos joku perhe näkee mainoksen seutukuntamme matkailumahdollisuuksista ja päätyy viettämään perheloman Forssan seudulla? Tai jos joku opiskelupaikkaa miettivä nuori huomaa, että Forssassa on hyvät opiskelumahdollisuudet ja omaa harrastustakin voisi jatkaa hyvissä olosuhteissa opiskelujen ohessa?

Kysyisinkin, mikä muu asia kuin junioriurheilu, tuo Forssaan viikoittain suuren määrän ihmisiä? Toivoisin, ettei uuden turvakaukalon hankintaa perustella pelkästään FPS:n tarpeilla vaan nähdään tässä asiassa ne tärkeämmät syyt taustalla. Suurimpana hyötyjänä turvakaukalolle ovat juuri junioriurheilijat, joille turvallinen harrastaminen pitää olla mahdollista ja itsestäänselvyys.

Uusimmat

Fingerpori

comic