Mielipiteet

Turvallinen piha, vai onko sittenkään? – Piha on täynnä eläinten surmanloukkuja: silpovia leikkureita, takertuvia suojaverkkoja ja hukuttavia vesiaiheita

Kuva: Juha Mäki-Ketelä
Kuva: Juha Mäki-Ketelä

Erilaiset siimaleikkurit ja robottiruohonleikkurit ovat todellisia tappokoneita pienille eläimille ja heidän poikasilleen. Molemmat tekevät pahaa jälkeä ja vammauttavat tai tappavat paljon eläimiä joka kesä. Kaikki tapaukset eivät tule edes tietoon, vaan eläin jää silvottuna kärsimään ja kokemaan tuskallisen lopun.

Nyt kun siilin poikasten on aika syntyä juhannuksen tienoilla, voisi nämä tuhoisat koneet kärrätä varaston nurkkaan vaikka ikuisiksi ajoiksi. Pelästyessään siili useimmiten kiertyy kerälle eikä juokse pakoon, pienillä poikasilla ei ole mitään mahdollisuuksia selviytyä jos tällaiseen koneeseen törmää. Jokainen menetetty eläin on liikaa, kuuluu hän mihin lajiin tahansa.

Marjapensaita suojataan verkoilla ja näin tehtäessä on aina pidettävä huoli, ettei verkko ylety maahan saakka. Vaikka verkko olisi ns. turvallista verkkoa linnuille, siihenkin voi tarttua kiinni. Varislinnut huomaavat nämä räpiköivät uhrit nopeasti ja nokkivat onnettoman uhrinsa hengiltä. Jälleen kerran siili on vaarassa, jos verkko makaa maassa.

Pihojen vesiaiheet ovat myös surmanloukkuja, jos ei pelastautumistiestä ole huolehdittu. Leveä lauta altaassa voi pelastaa hengen. Pihasta voi helposti tehdä turvallisen ja viihtyisän myös eläimille. Antaa luonnon vallata edes osan pihasta, jättää trimmerit ja robotit unohduksiin tai jos on aivan pakko sellaiseen jostain kumman syystä tarttua, tekee sen todella varoen ja käsiteltävän alueen ensin tarkastaen.

Verkkojen sijasta voi käyttää eettisempiä keinoja marjojen suojaukseen ja raikkaalla vedellä täytetyt juoma-astiat helpottavat monen eläimen ahdinkoa näin kesällä. Jano ei ole nautinto kenellekään ja parista vesikupista huolehtiminen ei varmaankaan ole ylivoimaista. Tärkeää on, että puhdasta vettä on koko ajan saatavilla.

Ja vielä, jos havaitset loukkaantuneen tai sairaan eläimen, älä käännä selkääsi, vaan etsi eläimelle apua. Kaikkein pieninkin kulkija ansaitsee tulla autetuksi ja hoidetuksi, sillä hänen elämänsä on aivan yhtä arvokas kuin muidenkin. Todellisia sankareita ovat ne, jotka eivät kävele pois vaan tekevät kaikkensa eläinten puolesta.

Aurinkoista kesää!

Uusimmat

Fingerpori

comic