Mielipiteet

Turvallisuutta jalkapalloon – Nykyisen rangaistuskäytännön lisäksi pitäisi antaa jäähyjä ja käyttää pääsuojia

Englannin Harry Kane makaa nurmen pinnassa taklauksen jälkeen Englanti–Tanska-ottelussa. Kuva: Paul Ellis / POOL
Englannin Harry Kane makaa nurmen pinnassa taklauksen jälkeen Englanti–Tanska-ottelussa. Kuva: Paul Ellis / POOL

Jalkapallon EM-kisat ovat parhaillaan menossa. Minäkin olen niitä katsellut. Jalkapallo on hieno peli, mutta sen turvallisuus tai pikemminkin turvattomuus huolestuttaa, ainakin minua. Peli keskeytetään vähän väliä, kun joku kaadetaan. Pahimmassa tapauksessa kaadettu loukkaantuu, joskus pahastikin.

Mikäli kaataminen katsotaan rikkeeksi, siitä seuraa vapaapotku. Mikäli rike katsotaan erittäin pahaksi, tuomari antaa rikkoneelle pelaajalle varoituksen eli ns. keltaisen kortin. Pahimmissa tapauksissa ajetaan rikkonut pelaaja suoraan ulos kentältä eli hän saa ns. punaisen kortin. Kaksi keltaista korttia tai suoraan punaisen kortin saanut pelaaja ei saa pelata seuraavassa pelissä. Nämä ovat rangaistukset nykyjalkapallossa, mutta ne eivät ole mielestäni lisänneet itse pelin turvallisuutta. Saatetaan jopa kehua pelaajaa, jos hän estää rikkomalla maalia yrittävää pelaajaa ja näin estää mahdollisen maalin. Viis siitä miten vastapuolen pelaajalle käy, kunhan maalinteko tulee estetyksi. Se on tärkeintä, ei vastapuolen pelaajan turvallisuus.

Mielestäni jalkapallon rangaistuskäytäntö ei ole riittävä, koskapa pelaajien vahingoittumisia ei ole pystytty juurikaan vähentämään. Siksi ehdotankin, että jalkapallossa otettaisiin käyttöön jääkiekon rangaistusmenettely. Eli jos pelaaja rikkoo vastapuolen pelaajaa, hän saa siitä kahden tai viiden minuutin rangaistuksen eli joutuu kentän laidalle. Käytösrangaistus olisi kymmenen minuuttia kuten jääkiekossakin.

Keltaisista korteista luovuttaisiin, mutta ulosajettu pelaaja ei pelaa seuraavaa peliä, kuten ei nykysäännöilläkään. Rangaistusta valvoisi avustava tuomari kentän laidalla. Hän mittaisi rangaistusajan tehokkaasta peliajasta. Uskoisin, että tällä tavalla saataisiin pelaajat miettimään, kannattaako rikkoa vastapuolen pelaajaa. Jos joukkueesta on useampi pelaaja ”jäähyllä” yhtä aikaa, se taatusti näkyy joukkueen pelissä, koskapa nykysäännöillä jo yhdenkin pelaajan ulosajo aiheuttaa joukkueelle useimmiten alakynteen joutumisen.

Toinen jalkapallon turvallisuutta lisäävä toimi olisi eräänlaisen pääsuojan käyttö, joka vähentäisi päävammoja. Usein pelaajat loukkaantuvat tilanteessa, jossa kaksi pelaajaa tavoittelee päällään palloa ja lyövät päänsä yhteen. Pääsuojan käytöllä vähennettäisiin aivovammoja, joita on jalkapallossa tullut joillekin pelaajille. Käytetäänhän pesäpallossakin ja amatöörinyrkkeilyssä pääsuojaa, niin miksei myös jalkapallossa.

Mielestäni em. toimenpiteillä jalkapallo saataisiin entistä turvallisemmaksi urheilulajiksi itse lajin hienouksien siitä lainkaan kärsimättä.

Uusimmat

Fingerpori

comic