Mielipiteet

Tuulivoima ja univaikeudet

Jälleen kerran häiritsee tuulivoima jonkun yöunia. Melutaso sinänsä ei tarkkakorvaisiakaan, mutta jotkut ovat huolestuneita tuuligeneraattorien vaikutuksesta terveyteensä.

Ei ihmekään, sillä toisin kuin uusiutuvaa energiaa jauhavien generaattorien vähäinen humina tunkeutuu parhaimminkin äänieristettyihin rakennuksiin tuulienergiaa vastustavien epävarmuutta lietsovat äänet ja tekstit median kautta. Samaan aikaan hehkutetaan maapallon lämpenemistä fossiilisen energian käytön, lehmien päästöjen ym. vuoksi ja nk. vihreidenkin suhtautuminen ydinvoimaan vaihtuu tämän tästä. Systemaattisen aivopesun jälkeen jotkut luulevatkin lopulta jo tuntevansa salaperäiset tuuligeneraattorien lähettämät frekvenssit luissaan ja ytimissään.

Mitä nämä epätavallisille taajuuksille herkät sitten tuntevatkaan, kun 5G-supersurffausverkko on valmis, ja joka lyhtypylväässä ja aidan seipäässä on minitukiasemia. Suomen luvut eivät ole tiedossa, mutta pinta-alaltaan muutamaa prosenttia suuremmassa Saksassa on näitä laskettu tarvittavan 750 000. Tästä kustannuksineen ja mahdollisine terveysriskeineen kylläkin vaietaan.

 

Mielipidepalstan kirjoitus (FL 15.4.) otsikolla Asenteellinen tuulivoimakysely? oli itsessään asenteellinen ja siinä oli rivien välissä rahoittajien vuoksi kyseenalaistettu koko tutkimus. Epäilemättä jotkut piirit kärsivätkin unettomuudessa todetessaan SolarSuperState Ranking 2017 mukaan Suomen olevan tuulienergian suhteen jo 10. sijalla 280 w/hlö. Tosin vielä kaukana Tanskassa asennetuista 883 watista, mutta 2012 Suomea ei vielä näkynyt koko listalla. Sama kehitys jatkuu toivottavasti aurinkosähkön suhteen, jossa Suomi 2017 oli 7 watillaan vielä jaetulla 83. sijalla (nr.1 Saksa 500 wattia).

Uusiutuva energia on tulevaisuutta, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ja koska vesivoimakin on Suomessa valjastettu ja vastustettu, niin merkittävää roolia esittää tuulienergia, jonka teoreettinen tuotto hehtaaria ja vuotta kohti on 200 MWh. Tietty vielä kaukana aurinkosähkön 400 MWh:sta, mutta nelinkertainen verrattuna energiapuuhun kuten poppeliin tai pajuihin, jolla nopeakasvuisenakaan ei saavuteta kuin 50 MWh/ha (Keski-Euroopan arvot).

 

Sitä paitsi tuulienergiatekniikan kehittäminen pitäisi Suomessa olla kunnia-asia jo pelkästään Sigurd Savoniuksen vuoksi, joka 1924 keksi pystyakselisen Savonius-roottorin, joka hyvin tunnetaan vieläkin ympäri maailmaa. Tällaisen laiminlyönnin pitäisi enemmän häiritä yöunta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic