Mielipiteet

Tuulivoimarakentamisen sudenkuopat

Tuulivoiman rakentamisen myötä myös voimaloiden jälkihoitoon on kiinnitettävä huomiota. Kuva: Tuomela Tapio
Tuulivoiman rakentamisen myötä myös voimaloiden jälkihoitoon on kiinnitettävä huomiota. Kuva: Tuomela Tapio

Ympäri Suomen kantautuu tietoja, kuinka kunnat ovat tehneet tuulivoimayhtiöiden pyynnöstä kiireisiä kaavoituspäätöksiä ilman mitään omia ehtoja. Samoin maanomistajat ovat allekirjoittaneet huolettomasti maanvuokrasopimuksia, jotka on laadittu tuulivoimarakentajan toimesta ja näkökulmasta.

Virheistä on nyt opittu ja ensimmäiset kunnat ovat jo asettaneet ehdoksi mm. ympäristöluvan, jolla kunta varmistaa mahdollisuutensa toimia, jos tuotannon aikana ilmenee häiriöitä ympäristölle. Rakentajat ovat viimeiseen asti pyrkineet vastustamaan näitä lupia valittamalla kunnan päätöksistä saattaa lupa voimaan. Se jo kertoo, että ne haluavat vapaat kädet toimia.

Suomessa ei ole vielä säädöksiä koskien voimaloita käyttöaikansa jälkeen. Tunnetun saksalaislehden mukaan Saksan ympäristövirasto varoittaa hävitysongelmasta (Die Welt 2.11.2019). Voimalan siivissä on ongelmajätteeksi luokiteltavaa, asbestiin verrattavaa lasi- ja hiilikuiduilla vahvistettua lujitemuovia 30-50 tonnia, jota ei voi kierrättää.

Suomessakaan ongelmajätelaitos ei suostu ottamaan vastaan tällaisia materiaaleja. Virasto haluaa lisäksi, että toiminnan loputtua massiiviset perustusbetonit on kierrätettävä. On odotettavissa, että keskieurooppalaiset ympäristövaatimukset ovat siirtyneet Suomeen viimeistään 10-20 vuoden päästä, kun nykyiset voimalat ovat käyttöikänsä lopussa.

Suomessa on tehty maanvuokrasopimuksia sopimatta mitään jälkihoidosta voimaloiden käyttöajan jälkeen. Äskettäin oli julkisessa nettimyynnissä länsirannikon metsätila, jota rasitti useampi rakennettu tuulivoimala. Myyntiesitteen mukaan tuulivoimayhtiö oli antanut 6 500 euron vakuuden yhtä voimalaa kohti purkuvastuunsa vakuudeksi. Todellisuudessa purkukulut ovat vähintään viisikymmentäkertaiset ja ne voivat kaatua maanomistajan kontolle.

Voimaloiden tehojen kasvaessa maanvuokrien hinnat ovat nousseet. Tuulivoimayhtiöt maksavat nyt viisi- tai jopa kymmenkertaisia vuokria verrattuna ensimmäisiin, hätäisesti tehtyihin maanvuokrasopimuksiin. Usein näissä sopimuksissa on sovittu myös yksipuolisista jatko-optioista. Maanvuokraajat eivät aina ole oivaltaneet, että vastassa ovat asiansa osaavat liikemiehet, jotka tuntevat bisneksensä.

Nämä kokemukset osoittavat, että jatkossa kuntien tulisi aina jo kaavoitusvaiheessa edellyttää tuulivoimarakentajalta etukäteistä ympäristölupaa kunnan asettamilla ehdoilla. Kunnan olisi myös viisasta vaatia riittävät vakuudet voimaloiden purkamisesta ja jälkihoidosta, jotteivät ne jäisi maanomistajan vastuulle.

Maininta omistajan purkuvastuusta sopimuksessa ei ole riittävä, koska voimalan silloinen omistaja voi olla maksukyvytön. Lisäksi maanomistajien kannattaisi aina käyttää esim. MTK:n tai muun juristitahon apua ennen vuokrasopimuksensa solmimista.

Uusimmat

Fingerpori

comic