Mielipiteet

Työllistävä Kokoomus – Omalla vahtivuorollaan se on maan siihen tilaan ajanut, mistä nyt muita syyttää

Sipilän hallituksen aikana tehtiin paljon muutoksia työvoimatilastointiin. Kuva: Tapio Tuomela
Sipilän hallituksen aikana tehtiin paljon muutoksia työvoimatilastointiin. Kuva: Tapio Tuomela

Sipilän hallituksen aikana 2015–2019 työttömyys laski noin 9,4 prosentista 5,9 prosenttiin. Etenkin Kokoomuksesta jaksetaan muistuttaa, että kyseisen hallituskauden aikana työllisyys kasvoi peräti 140 000 hengen verran ja tämän pohjalta oikealta arvostellaan voimakkaasti nykyisen hallituksen työllisyystoimia.

Tilastojen valossa Kokoomus toki ansaitsee meriittinsä ja saakoon siitä sen kunnian, joka sille kuuluu.

Sipilän hallituksen aikana tehtiin kosolti muutoksia tilastointitapoihin. Päätettiin muun muassa, että yhden tunnin viikossa ansiotyötä tekevä lasketaan työvoimaksi. Alityöllistettyjä lakattiin tilastoimasta ja alettiin puhua sympaattisesti pienituloisista työssäkävijöistä huolimatta siitä, työskenteleekö henkilö 40 tuntia, 30 tuntia tai vain yhden tunnin viikossa. Tilastokeskuksen ja Työvoimatutkimuksen tuottamien aineistojen pohjalta voidaan laskea, että 2016 ja 2017 näitä alityöllistettyjä, pienituloisia työssäkävijöitä oli työllisyysasteesta noin 5,5–6 prosenttia. Vuonna 2018 työvoiman koko oli noin 2,5 miljoonaa henkeä. Tästä 5,5 prosenttia on 137 500 henkeä.

Näin siis parannettiin tilastoissa työllisyyttä yli sadalla tuhannella pelkästään hieman muuttamalla tapaa, jolla työllisyys lasketaan. Vaikutus on itse asiassa paljon suurempi, koska Sipilän hallituksen aikana työmarkkinatuen edellytykseksi useimmiten tuli työllistyä edes sitten tunniksi viikossa. Todellinen osuus “vähävaraisista työssäkävijöistä” on todennäköisesti paljon suurempi kuin 5,5 prosenttia, mutta eipä sopivasti ole tilastoja joista se selviäisi.

Varsinainen ongelma ei ole kunnian ottaminen tyhjästä. Ongelma on työn laadussa ja sellaisen ajattelun viljelemisessä, että mikä hyvänsä työ on kansantaloudellisesti kannattavaa. Yksi tunti töitä viikossa ei elätä ketään tavallista ihmistä, eikä se poista yhteiskunnan tuen tarvetta millään merkitsevällä tavalla puhumattakaan siitä, että kohtelu on nöyryyttävää.

Työttömien patistaminen risusavottaan voi toisia ajatuksena miellyttää, mutta kun se tehdään valtion tukia vastaan, se ei verokirstua kartuta sentin latia vaikka kuinka hokisi, että kaikki työ on tärkeää.

Kokoomuksen jo kertaalleen nautitut karvaat eväät kera keppien ja tilastokikkailuineen ei lääkkeeksi käy. Sitä voi jankata tuomionpäivään asti, kuinka musta on valkoista, mutta tosiasioita sillä ei pysty muuttamaan. Tosiasia kun on sekin, että viimeisen 33 vuoden aikana Kokoomus on ollut hallituksessa 28 vuoden ajan. Omalla vahtivuorollaan se on maan siihen tilaan ajanut, mistä nyt muita syyttää.

Uusimmat

Fingerpori

comic