Mielipiteet

Umpisuolen leikkaus v. 1960

Olin runsas puoli sitten kotiutunut asepalveluksesta. Eräänä iltana talvella v. 1960 sain voimakkaita vatsakipuja. Isäni soitti naapurin pojalle, että ” Heikkiä tarttis vierä lääkäriin”. Niin sitten menimme hänen Wartburgillaan Lopen kunnanlääkärin tri Allan Löfgrenin vastaanotolle. Kello oli n. 23 iltayöllä.

Lääkäri totesi heti että ”tämä on hyvin kiukkuinen umpisuoli, joka on heti leikattava! Teenkö minä sen vai kirjoitanko lähetteen Hämeenlinnaan?”

Isäni sanoi, että onhan tohtori niitä ennenkin leikannut, johon tohtori vastasi, että kyllä hän sota-aikana Oulun sotasairaalassa leikkasi n. 400 potilasta yhteen menoon!

Niin sitten menimme Lopen kunnansairaalaan ja tohtori tuli hetken päästä perässä. Kello oli n. puolen yön maissa. Hoitaja laittoi päähäni hitsauskypärän näköisen kopan. Kun siitä muutaman kerran vedin henkeä, niin tieto oli poissa!

Seuraavana päivänä lääkäri vielä totesi, että se oli niin kiukkuinen suoli, että olisi heti puhjennut!

Olin viikon sairaalassa ja kolme viikkoa huilasin kotona; sitten moottorisahan ( painoi silloin n.12 kiloa) kanssa tukkimetsään.

Kaksi vuotta myöhemmin, kun jouduin angiinan takia sairaalan, niin Löfgren vielä muisti sen ”kiukkuisen umpisuolen”. Leikkaus silloin meni niin hyvin, että leikkausarpea ei enää edes näy.

Lopella oli silloin n. 9000 asukasta ja vain yksi lääkäri tohtori Allan Löfgren!

Mikä on tilanne tänä päivänä? Pallotellaan kokeista kokeisiin ja lääkäriltä lääkärille! Olen Erja Ihamäen (FL 18.9) kanssa samaa mieltä; oliko tarpeen lopettaa aluesairaaloiden yöpäivystykset ja anestesia?

Heikki Ollikkala

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti