Mielipiteet

Unkarin tie vai Suomen tie?

Joissakin kansallismielisyyttään kuuluttavissa piireissä on suhtauduttu suopeasti ja ymmärtäen Unkarin pääministeriin, joka antoi sapiskaa Suomelle. Victor Orbán on hermostunut, koska Suomen hallitus haluaa sitoa EU-rahoituksen oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen. Tämä tietäisi vaikeuksia Unkarin nykyhallinnolle.

Asia ei ole noussut esiin yllättäen eikä Suomen hallitus ole yksin liikkeellä. Myös EU-parlamentti ja -komissio ovat olleet huolestuneita tavasta, jolla Orbánin hallitus johtaa maataan kohti ”illiberaalia demokratiaa”.

Perussuomalaisten forssalainen kaupunginvaltuutettu Matti Luostarinen antoi huutia hallituksellemme, joka on Luostarisen mielestä toiminut taitamattomasti ja tärvellyt Suomen kansainvälisen maineen (FL 4.8.). Luostarinen huutaa presidenttiä apuun, mutta näyttää unohtavan, että EU-politiikka kuuluu Suomessa nimenomaan hallituksen toimivaltaan.

Suomessa – toisin kuin Unkarissa – hallituksen arvostelu on mahdollista ja suotavaakin. Luostarisen ripitys tulee kuitenkin niin yllättävästä suunnasta, että on paikallaan esittää muutamia perustavaa laatua olevia kysymyksiä.

1. PS ilmoittaa puolueena olevansa aina Suomen ja suomalaisten puolella. Suomen oikeusjärjestelmä ja demokratia kestävät kansainvälisen vertailun. Valitettavasti Unkarista ei voi sanoa samaa. Luostarinen näyttää tässä kysymyksessä kääntävän selkänsä Suomelle ja kumartavan yksinvaltaa tavoittelevaa Unkarin johtajaa. Edustaako tämä Luostarisen yksityisajattelua vai kuvastaako se laajemminkin perussuomalaisten tapaa lähestyä asiaa?

2. PS suhtautuu kriittisesti Euroopan unioniin ja Suomen jäsenmaksuosuuteen. Unkari on kahminut runsaasti EU-tukia ja käyttänyt niitä hyvinkin epäilyttävillä tavoilla. Pitäisikö Suomen siis vaieta ja vaikenemalla hyväksyä EU-rahojen väärinkäyttö ja muu korruptio?

3. PS korostaa usein lakien ja säädösten noudattamista. Unkarin nykyhallinto rikkoo tietoisesti unionin yhteisiä ja yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Pitäisikö sitäkin katsoa läpi sormien ja sääntöjen räikeään rikkomiseen puuttumatta?

4. Orbánin hallitus ajaa tiukkaa maahanmuutto- ja islamvastaista politiikkaa, jolle näyttää löytyvän kannattajia myös Suomessa, erityisesti perussuomalaisten joukoissa. Pyhittääkö se myös muut toimet, joilla Unkaria viedään määrätietoisesti kohti yhden puolueen diktatuuria?

Matti Luostarinen on tehnyt elämäntyönsä tieteen parissa. Toivottavasti häneltä riittää aikaa ja halua perehtyä myös unkarilaisen professori János Kertészin näkemyksiin (HS 6.8.).

Kertészin johtopäätös kotimaansa tilanteesta on yksiselitteinen: ”EU:n on aika tehdä johtopäätökset ja lopettaa tukien maksaminen tälle korruptoituneelle ja autoritaariselle hallinnolle,”

Uusimmat

Fingerpori

comic