Mielipiteet

Unohtakaa kesäsiirtola-ajatus – Forssa tarvitsee leirikeskuksen ympärivuotiseen käyttöön

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Konosen kolumni (FL 12.10.) houkutti tarttumaan kynään. Kolumnin ydinajatuksena on ihminen ja luonto. Luonto on aikojen alusta tarjonnut ihmisille suojaa ja ravintoa. Se on myös hoitanut ja lääkinnyt sekä kehoa että mieltä. Näin se tekee yhä, jos me vain älyämme ottaa vastaan näitä lahjoja.

Muutama päivä sitten Hämeen alueuutisissa näytettiin kuvaa metsäeskarista. Lapset näyttivät hyvin reippailta ja touhukkailta. Metsässä he saavat purkaa energiaansa monin tavoin. Luonto antaa heille lahjanaan mm. tyytyväisen mielen, levollisen yöunen ja karaistuneisuuden. Lapsilla on konstailematon suhde luontoon. Tammelassa metsäeskari on ollut jo toistakymmentä vuotta.

Kolumnissa mainittiin tyhjät/ tyhjenevät koulut. Ne pitääkin ehdottomasti ”valjastaa” hyötykäyttöön. Onko kuitenkaan mielekästä ahtaa niihin ”leireilemään” lapsia ja nuoria, jotka pakon sanelemina ovat joutuneet jo vuosia tuijottamaan luokkien ”tylsiä” seiniä. Eivät lasten vanhemmatkaan vietä lomiansa työpaikallaan, vaan olosuhteiden salliessa moni haluaa päästä mahdollisimman kauas siitä.

n

Kaikille syystä tai toisesta stressaantuneille lapsille, nuorille ja varttuneille olisi suotava mahdollisuus hermolepoon luonnon ”lasareetissa”. Myös yksinäisyydestä kärsivät voisivat luonnon helmassa järjestetyllä leirillä löytää tien takaisin yhteisöön. Tällaisille leireille tuultaisiin vailla suorituspaineita, yhdessäoloa opettelemaan.

Sitkeästi tuntuu monen mielessä kummittelevan kesäsiirtola-ajatus. Siitä on päästävä eroon. Oikea ratkaisu ongelmiin olisi tietenkin ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu leirikeskus. On turha vedota Eerikkilän läheisyyteen. Kyllä sen resurssit on varmaan ilman forssalaisiakin varattu aika tarkkaan, Eerikkilähän vastaa koko maan tarpeisiin.

Forssassa on useita seuroja ja yhdistyksiä, jotka voisivat hyödyntää lähellä olevaa leirikeskusta. Pitkät ajomatkat jäisivät pois ja näin säästyneet rahat hyödyntäisivät Forssaa.

Nyt pitäisi päättäjien vihdoin koettaa löytää yhteinen tahtotila asian hoitamiseksi. Lapsilla ja nuorilla ei ole päätäntävaltaa, heidän on tyytyminen aikuisten heille tarjoamiin virkistysmahdollisuuksiin. Hiukan nolottaa, kun Forssalla kaupunkikuntana ei ole omaa kunnollista leirikeskusta, mutta naapurikunnilla nämä asiat ovat kaiketi ihan ok.

YLEn nettiuutisista osui silmiini juttu, jossa kerrottiin, että eri alojen ammattilaiset haluavat viedä osan työtään luontoon. Eräoppaiksi opiskelevat nyt he, joilla on jo ammatti. Juttu kannattaa lukea, jos sen vain löytää netistä. Vinkiksi: YLE-uutiset su 17.10. Aihe: Luonto.

Luonto houkuttaa ja jopa koukuttaa.

Fingerpori

comic