Mielipiteet

Uskomatonta sekoilua

Uskonnoista, uskomuksista ja vaihtoehtoisista faktoista voi keittää monenlaisia soppia. Ajatellaan nyt vaikka kreationisti Laura Huhtasaaren ja ateisti Jussi Halla-Ahon porukan ideologista höttöä; pelkkää muukalaisvihaa. Sanovat sitä sananvapaudeksi, toiset sanovat vihapuheeksi ja fiksuimmat totuuden jälkeisen ajan p-puheeksi.

Uskomushoidot, uskonnot ja monet ismit (kuten markkinoiden näkymätön käsi) ovat kaikki pelkkiä uskomuksia. Kirkon propagandasta ja indoktrinaatiosta taitoin jo peistä paikallisten pappien kanssa viime vuoden lopulla. Rippikoulujutussa (FL 24.1.) kerrotaan, kuinka ”sukupuoli-identiteetin moninaisuus muuttaa rippikoulun käytäntöjä niin puheiden kuin asenteiden tasolla”, mutta tarkennetaan kuitenkin päätteeksi, “että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto”.

Varsinainen “Hyvän olon luoja” eli positiivista psykologiaa kaupitteleva hyvinvointivalmentaja Sanna Mämmi sai ¾-keskusaukeamaa kattavan “artikkelimainoksen” ilman sivun laidan “ILMOITUS”-merkintää (FL 27.1.). No olihan tuossa Lännen median jutussa myös lievää kritiikkiä, mikä kuitenkin hukkui kyseenalaisiin hyvinvointilupauksiin. Artikkelista ei ilmennyt, onko Mämmillä mitään alan koulutusta. Kerrottiin vain hänen kymmenen vuotta kestäneestä intohimosta aiheeseen ja omakohtaisesta traumaattisesta taustasta, josta hän ei halua kertoa tarkemmin. Alan lainsäädännön tarpeeseen Mämmi ei ota kantaa, mutta nyt tarkkana! Hän ehdottaa, ”että valmentajat ja asiantuntijat ryhtyvät yhteistyöhön”. Toisin sanoen hän kaipaa asiantuntijoita huuhaan savuverhoksi, jotta se saataisiin KELA-korvattavaksi ”täydentäväksi hoidoksi”.

Forssan Lehdelle positiivisena seikkana on todettava, että aukeaman toisessa jutussa psykologi, psykoterapeutti Vesa Nevalainen saa varoittaa: Hyvinvointipalveluissa kuka hyvänsä voi julistautua asiantuntijaksi. Hän myös ihmettelee, ettei eduskunta ole vieläkään saanut aikaiseksi vaihtoehtohoitoja koskevaa lakia. Totesin tästä otsikolla “Pulmallinen puoskarilaki” (FL 12.11.18) mm. näin: “Tulevan puoskarilain on suojeltava ihmisiä paitsi psykofyysiseltä kannalta vaaralliselta myös taloudellisesti kohtuuttomalta huijaukselta”.

Myös uskonnot ovat uskomushoitoihin verrattavissa olevaa huijausta; pelkkiä henkisiä vakuutuslaitoksia, kuten filosofi Eino Kaila aikanaan sattuvasti totesi. Arkkipiispan pohdinnat kirkon ja maallisen yhteiskunnan rajan madaltamisesta on mielestäni kavala juoni kirkon lonkeroiden ulottamisesta yhä syvemmälle yhteiskuntaan. Sen asemasta niin kirkko kuin kaikki muutkin uskonnolliset yhteisöt tulee selkeästi erottaa valtiosta. Näin poistuu myös muiden uskontojen ylivallan uhka.

Huolta on kannettu mm. suunnitellun suurmoskeijan ulkomaisten rahoittajien vaikutusvallan kasvusta. Älyttömin kuulemani ehdotus sen torjumiseksi on laajentaa verotusoikeus kirkon lisäksi myös muillekin uskontokunnille. Se on poistettava niiltä kaikilta. Tätä meidän vallitsevaa teokratiaa ei kuitenkaan pureta, jos kirkkovaltuustopoliitikoiden suhteettoman suuri edustus säilyy eduskunnassa. Kohta olisi taas tilaisuus korjata tämä epäkohta. Jakolinjat eivät kulje puolueiden välillä vaan niiden sisällä.

Raimo Rintamäki

Uusimmat

Fingerpori

comic