Mielipiteet

Uskottavuus koetuksella – Politiikassa ei pidä jäädä liiaksi lepäämään laakereillaan huippupostissa

Eduskunnassa voi pärjätä puhumalla ympäripyöreitä. Kuva: Mauri Ratilainen
Eduskunnassa voi pärjätä puhumalla ympäripyöreitä. Kuva: Mauri Ratilainen

Joka puolueesta löytyy upporikkaita ja rutiköyhiä. Ideologiat imetään jo äidinmaidosta, joskus tosin jälkipolvi voi valita täysin päinvastaisenkin maailmankatsomuksen.

Demokratiassa valitaan vaaleissa edustajat, koska kaikki eivät tilanpuutteen takia voi marssia edustamaan itseään päätöksentekopaikalle. Järjestelmä toimii niin kauan, kuin valitut edustajat ovat uskottavia. Uskottavuutensa voi menettää asettumalla vastuunkantajaksi liiaksi omalla persoonallaan. Kaikki peliin -asenne voi johtaa poliittisen uran katkeamiseen, kuten kävi Juha Sipilälle. Yrityselämässä opitut lait eivät toimineet politiikan pelikentillä. Vanhat vastapuolen kehäketut osasivat laitataklauksen salat.

Eduskunnassa on istunut vanhoja politiikan ’ikiteekkareita’, jotka eivät sovellu eivätkä hakeudukaan vastuullisiin tehtäviin. Sopivilla välihuudoilla istunnoissa ja ’asiantuntevilla’ lausunnoilla silloin tällöin mediassa on taattu näkyvyys ja läpimeno seuraavissakin vaaleissa.

Nykyihmisen pinnallisuus ja kyvyttömyys ajatella omilla aivoillaan on johtanut siihen, että uskottavuus, joka luodaan ulkonäöllä ja ympäripyöreillä lausunnoilla, menestyy. Tällä tavalla luodut mediasuosikit uppoavat äänestäjäkuntaan kuin veitsi sulaan voihin.

Uskottavuutensa politiikassa voi menettää, jos jää liiaksi lepäämään laakereillaan tultuaan valituksi huippuvirkaan. Esimerkkeinä voidaan mainita Antti Rinne ja Katri Kulmuni. Sama tilanne kuin urheilijalla, joka käyttää paukkunsa loppuun päästäkseen kisajoukkueeseen. Kisojen alkaessa mitalit on jo menetetty.

Ison meren takana vaaliuskottavuutta on haettu politiikan pokeripöydältä. Koronakorttikin on jo käytetty. Vieläkö löytyy ässä hihasta?

Uusimmat

Fingerpori

comic